Belföld

Koboldok lepték el az MSZP programját

Maszk, lista és sorsforduló. Több millió áldozat, lelépő férj, pénz számolva, asszony verve, gyerek jóllakottan. Éljen a Gyula-bérlet! Kongresszusi percről percre.

14.53 Originális program

Sosem látott formátumú az MSZP új programja. Szemmértékünk szerint tizenötször negyvenes, leginkább egy elfektetett étlapra hajazó brosúrán olvashatóak az originális tézisek, melynek borítójáról huszonöt darab ötcentis szoci kobold mosolyog. A cím: IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT – AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK

Búcsúzunk.

14.48 Megvárjuk a rendőrséget

“Megvárjuk a rendőrséget” – mondja ezt Mesterházy a tegnapi bajai videóra.

 

14.41 Minden elfogadva

Mesterházy arrról beszél a Hír 24 híradó kérdésére, hogy a kongresszus felhatalmazást adott a szövetségi dokumentumok aláírására, értsd, szentesítve a Bajnai-féle megállapodás.


A képre kattintva galéria nyílik a kongresszusról
Fotók: Kummer János

Három akció is indul. Lesz párbeszéd civilekkel, szakmai szervezetekkel, lesz kampány a valahonnét ismerős “Beszéljük meg!” címen, valamint a délelőttről visszaintegető “A Fidesz igazi arca” elnevezéssel “szembesítő kampányt” vezetnek elő holnaptól a párt aktivistái.

 

14.39 Felszáll a füst

Mesterházy előbújt, sajtótájékoztat, jóváhagyva az országgyűlési és az EP-lista, az előbbit nyolcvankét, az utóbbit nyolcvanhat százalékos többséggel támogatta a grémium. Készült egy választási felhívás, valamint elfogadva a választási program is.

 

13.34 Geyer Flórián dala

Agyaltunk nagyon, mivel is köszönthetnénk a zárt ajtók mögött munkát, kenyeret követelő szegfűsöket, s végül az alábbi gyöngyszem mellett döntöttünk. Az ismeretlen vizualista videójával turbózott Geyer Flórián dalát küldjük mindazoknak, akik szeretik. (Felismeri valaki ezt a szobrot? Csak mert mi nem. Bekommentelnék a megfejtést?)

13.23 Sólet helyébe

Ezek a beste szocik kizavartak minket a Syma parkolójába, így aztán kénytelenek voltunk vendéglátóipari egység után nézni. Hová máshová mentünk volna egy ilyen munkátkenyeretes, szocdemes napon, mint a Kádárba, a Klauzál térre. Nem, ez nem az a Kádár. (S ha megírnánk, hogy sóletet ettünk libavagdalttal, előtte meg maceszlevest, tuti jönne a zsidózás amúgy szeretnivaló kommentelőink egy elvadult szubkultúrájából, ezért ezt a zárójelet liberális beütésű olvasóinknak ajánljuk.)

 

11.32 Decibel újratöltve

Éljen Magyarország! Hajrá MSZP! – ezzel köszön el Mesterházy. Ismét szakadnak a hangfalak.

Zárt ülés jön, kizavarják a sajtómunkásokat.

A következő pár órában képviselőjelölteket választanak a küldöttek. Délután három körül jelentik be az eredményt – itt leszünk.


A képekre kattintva galéria nyílik!
Fotók: Kummer János

11.25 Gyula-bérletet!

“Differenciált nyugdíjkorrekciós programot” hirdet Mesterházy. Szociális temetés – “mi mást jelentene, mint hogy a nyugdíjas ássa meg a saját sírját” – helyett kegyeleti támogatást akar az elnök.

Cél megszüntetni az idősek éhezését, szintén cél a “Gyula-bérlet”, értsd – Horn miniszterelnökre emlékezve – hatvanöt év felett ingyenes utazás dukál mindenkinek.

Mindezt miből? Nyugi, van forrás: átrendeződnek a költségvetés prioritásai, nem kell kétszázmilliárd stadionokra, épüljenek inkább óvodák, bölcsödék, a focicsapatoknak adott hatvanmilliárd pedig menjen a felsőoktatás tandíjmentesítésére.

Mesterházy szerint nem E-oN gázüzletágat kell venni a valós árnál százhetvenmilliárddal többért, hanem pedagógus-béremelésre van szükség, ötszázmilliárdos MOL-pakk helyett pedig a nyugdíjak combosítása a prioroitás.

Az elnök kifogásolja, hogy a parlamenti házőrség egyenruhásainak paszományára huszonötmillió forint ment el – ebből a jövőben rántott husi dukál a menzásoknak

Mesterházy “okosabban, gyorsabban” használná fel az uniós forrásokat, valamint felszámolná az állami korrupciót, elszámoltatná a “bűnösöket”, az országot megszálló “Orbán-klánt”.

 

11.13 Adás-vétel

Ma már teljesen természetes, hogy a fideszesek odabattyognak egy jól menő vállalkozóhoz, s azt mondják, “halljuk, el akarod adni a cégedet”, “de én nem akarom eladni”, “de, de, te el akarod adni”, és a végén, mit ad isten, el is adja. Ezt a sztorit is Mesterházy Attilától halljuk, név nélkül. Aztán, “mit ad isten”, simicskázik egy sort.

 

11.09 Asszony verve

“Pénz számolva, asszony verve jó” – ez a fideszes szlogen, legalábbis a vakkomondorozó Mesterházy szerint.

 

11.07 Mesterházy vitában egy újságírónővel

“Egyenlő munkáért egyenlő bért!” – követeli Mesterházy. “Nem lehetne kicsit több?” – kérdi a közelünkben egy kollegina.

 

11.03 Lelépő férj

Mesterházy csökkenteni akarja a jobb sorsú és a szegény családból származó gyerekek közötti különbséget. Már 2014 őszétől tandíjmentességet ígér minden olyan érettségizőnek, aki “eléri a pontszámot”.

Fókuszban  a gyermekéhezés megszüntetése, az MSZP vállalja, hogy a kormányzása “első évének végére” a mostani félmillióval szemben “nulla” gyermek fog éhezni.

Plusz segítség jár majd a nőknek, különösen a gyermeküket egyedül nevelőknek, akik mellől “lelépett a férj”.

Cél még a bölcsödei ellátási díj eltörlése, erre egyelőre nincs határidő, van viszont akarat a bölcsis és az ovis férőhelyek gyarapítására.

 

10.50 Munkát, kenyeret!

Nem vétlen elszólás volt az a “Munkát és kenyeret”, most Mesterházy is ezzel a párosítással él. Ízlelgessük, gyanítjuk, balon erról szól majd a következő fél év.

Nagy a szegénység, mondja az elnök, és ebben igaza van. A felelősség egyedül Orbán Viktoré, ez kizárólag az ő bűne – így fogalmaz Mesterházy. Majd ezzel folytatja: “Az orbáni szabadságharcnak többmillió áldozata van, ezért mindennél nagyobb szükség van ma az MSZP-re.”

Megtudjuk, a szocik eztán öt társadalmi csoportra koncentrálnak: a gyermekekre, a nőkre, a munkavállalókra, a kis- és középvállalkozókra, valamint a nyugdíjasokra.

 

10.40 Színpadon a csapatkapitány

“Az MSZP megújult. Olyan párt vagyunk, amely képes arra, hogy 2014-ben leváltsa Orbán Viktor bűnös rendszerét” – ez a felkonf a csapatkapitányi beszédhez. Színpadon Mesterházy Attila.

A Fidesz visszaél a kétharmaddal, a “többség zsarnoksága zajlik Magyarországon”, véli a pártelnök, “Orbán erőszakos, háborúskodó, Európa-ellenes”.

 

10.35. Mutyik

A trió sorraveszi a kormányzat úgymond mutyijait, buktáit, kudarcait. Egy kis videó, egy kis szöveg – ez a szabásminta. Elsőként a trafikok ügye kerül terítékre – “ahogy a Fidesz lenyúlta a dohányt” -, melynek bűnösei Lázár János, Rogán Antal és Orbán Viktor. Aztán a magánynyugdíj-pénztári vagyon államosítása szervül a bűnlajstromra, majd a “földmutyi” némi simicskázással.

Munkát és kenyeret! – hangzik el Lukács ajkáról az ősszocdem jelszó.

 

10.10. Maszkosok

Brutális hangerővel nyit a buli, széles vásznon maszkos emberek rohangálnak, majd fölirat közli, “hamarosan lehull az álarc”. Le is hull, és megmutatkozik “a Fidesz igazi arca”. Snitt, üvegcsörömpölés, s ott az az arc, úgy négyméteres: Orbán Viktoré.

Nincs kétsségünk: a kongresszus első etapja a Fidesz ekézéséről szól.

Szpíker-trió viszi a szót, Tóbiás József, Lukács Zoltán és Harangozó Tamás.

Tóbiás szerint sorsforduló előtt áll Magyarország. (Másképpen: útelágazás.)

A Fidesz igazi arca; Harangozó-Tóbiás-Lukács

Fotók :Kummer János

10.00 Előjáték

Ősz van, kongresszusok évszaka. Három hete a Fidesz legfelsőbb fórumáról tudósítottunk, most a szocialisták seregszemléjére érkeztünk izgatottan a SYMA csarnokba.

Mindenféle rendezvényeken küzdi keresztül magát az ember, ha szombat reggel omlett helyett politikára vágyik – mi az imént egy fogorvosi dzsemborira gyülekező társaságon rágtuk át magunkat (fogászat? finom utalás az Andrássy 60-ra? hogy lesz így megújulás?), egy kollégától pedig, amikor bediktálta a címet, azt kérdezte a taxis, „a kisállat kiállításra lesz a fuvar?”

Mindehhez képest a kezdés előtt Sting szól decensen a teremben, a kivetítőn szlogen: EGY CSAPAT VAGYUNK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik