Belföld

Új távlatok a Szegedi Szabadtéri Játékok életében

Jó évadot zárt és gyökeresen új lehetőségeket teremtenek a változások a Szegedi Szabadtéri játékok életében. Interjú az igazgatóval.

Ahogy azt megírtuk: hátat fordít a Dómnak Szegedi Szabadtéri Játékok, amelyhez új arculatterv is készült. Herczeg Tamás új igazgató többek közt arról nyilatkozott a Szeged24-nek, hogy milyen évadot zárt a szabadtéri és milyen koncepcionális előnyökkel járnak a változások.

Milyen évadot zárt idén a szabadtéri?

“Az idei évadot a mostani menedzsment megörökölte. Kisebb korrekciókat hajtottunk végre a programon. Ennek köszönhetően sikerült anyagilag és látogatottsági szempontból is jól zárni az évadot. A nyereség jóval magasabb volt, mint a múlt évben. Összességében minden okunk megvan az elégedettségre.”

Nagy megosztottság kísérte az István a király előadást. Olyan kritikák is napvilágot láttak, hogy való-e egy ilyen darab a szabadérire. Ön mit gondol erről?

“Nem kívánok foglalkozni partikuláris értelmiségi kérdésekkel. Azt gondolom, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok múltja és hagyományai sokkal alaposabbak és teljesebbek egy-egy felbukkanó kritikai megjegyzésnél. A Szegedi Szabadtéri Játékok köszöni szépen jól van, nyolcvan éve kiválóan működik. Ellent kell állni minden olyan kísérletnek, amely a játékok műfaji kereteit szűkíteni szeretné. Az ilyen törekvések a játékok hagyományainak és a nézők elvárásainak is ellentmondanak.”

Mit vár az új arculattervtől?

“Az új vizuális kihívásoknak megfelelően változtatni kell egy szervezet megjelenésén, ez történt most. Végre több évből építkezve egymást kiegészítő megjelenése lesz a játékoknak, nem pedig minden évben ad-hoc jellege.”

Az hogy hátat fordít a Dómnak jövőre a szabadtéri mit jelent?

“Nagyon – nagyon különös esélyt. Már 1931-ből is vannak olyan plakátok, amelyek azt feszegették, hogy merre legyen a színpad. 1994-ben pedig, amikor mobil lelátóra váltottunk, abban is benne volt a lehetőség, hogy felépíthető bármilyen állásban. Eddig nem volt bátorság arra, hogy ezt a gondolatkísérletet bárki kipróbálja. Most erre a Dóm tér rekonstrukciója lehetőséget ad. Ezzel pedig együtt jár a játékok történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése, ami nagyon komoly lehetőség az előadások szempontjából is. A közönség először láthatja majd az előadásokat úgy, ahogyan azokat az alapítók megálmodták.”

Mi a legnagyobb hozadéka a megfordulásnak?

“A szabadtéri játékok működésében hozhat jelentős változást. A Dóm téren elkészült előadásokat komplett színháztechnikával tudjuk majd más városokba és külföldre is turnéztatni.  Erre eddig nem volt lehetőség. De most a költségeinket jelentősen csökkenti, hogy bármilyen arénában fel lehet építeni majd a programjainkat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik