Belföld

Harmincezernél is több rabszolga él Magyarországon

rabszolga (rabszolga)
rabszolga (rabszolga)

A Walk Free nemzetközi szervezet szerint ma a világon 29,8 millió ember él rabszolgasorban, ebből Magyarországon több mint harmincezer.

Idén első alkalommal készült el a világ rabszolgáit számba vevő Global Slavery Index 2013, a beszámoló alapján a legtöbb rabszolga Indiában, Kínában és Pakisztánban él. Indiában több mint 13 millió, Kínában nagyjából 3 millió, Pakisztánban pedig körülbelül 2 millió rabszolgával számolnak. A listát készítő Walk Free szerint rabszolga az, aki egy másik ember teljes irányítása alatt áll, az irányítást erőszakkal tartja fenn és az irányítás egyetlen célja a rabszolga kizsákmányolása.

Forrás: Walk Free

A szervezet számításai alapján ma Magyarországon a rabszolgák száma 34 000-38 000 közé tehető, ezzel hazánk az 54. helyet szerezte meg, olyan országot maga mögé utasítva, mint például Mongólia (109. hely) vagy Líbia (78. hely).

A jelentés egyik készítője, Kevin Bales véleménye szerint a rabszolgatartás mindig jelen volt a világon, a lényege pedig még ma is az, hogy valaki nem képes otthagyni a rabszolgatartóját, mert nem rendelkezik szabad akarattal.

A hazánkban élő rabszolgák helyzetéről Till Attila készített filmet, amit Cannes-ban is bemutattak, illetve megnyerte az 52. Krakkói Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díjat.

A teljes beszámoló ezen a honlapon érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik