Belföld

Özönvízszerű esőre és viharos szélre figyelmeztetnek

esofelho(210x140)(6).jpg (eső, esős, felhős)
esofelho(210x140)(6).jpg (eső, esős, felhős)

Ma országszerte várható zápor, néhol zivatar, holnaptól viszont újra egyre enyhébb idő lesz. A hétvégén újra 20 fok körüli maximumokat mérhetünk.

Szerdán egy hidegfront miatt sokfelé számíthatunk csapadékra eső, zápor formájában, de helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. Többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Hűvös, szeles időben lesz részünk, a Dunántúlon és északon viharossá fokozódhat a légmozgás. Az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, az erős széllökések és nagy mennyiségű csapadék miatt, 8 megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Napközben is csak 11-16 fok közé melegszik az idő.

Csütörtökön még kicsit szeles idő várható. Keleten még előfordulhat némi csapadék, napközben is ott lesz több felhő. Hajnalban 4 és 10, délután 14 és 18 fok között alakulnak a hőmérsékletek.

Pénteken egy gyenge hidegfront hatására többfelé megélénkülhet a légmozgás, de csak északon, északkeleten alakulhat ki néhol egy-egy zápor, kisebb eső. Délután 13-19 fok várható.

A hétvégén délnyugat felől egyre melegebb légtömegek áramlanak hazánk fölé, a hajnali pára- és ködfoltok feloszlása után fátyolfelhős-napos időben lesz részünk. Vasárnap délen akár 20 körüli maximumértékeket mérhetünk.

Öt megyére a jelentős mennyiségű csapadék, további három megyére a várható viharos erejű szél miatt adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat szerdán.

Az OMSZ figyelmeztetésében azt írta: a hajnali óráktól északira, északnyugatira forduló szél fokozatosan erősödik. Főként a délutáni óráktól a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén már viharos széllökések is várhatók, a Bakony és a Balaton térségében 90 kilométer/óra feletti széllökés is előfordulhat. Az esti órákig erősödik a szél, majd az éjszaka második felében mérséklődik.

Az OMSZ közlése szerint sokfelé várható kiadós csapadék. Főként a keleti és középső tájakon 24 óra alatt több helyen 20 milliméter körüli, vagy azt meghaladó csapadék hullhat, keleten helyenként 30 milliméter feletti csapadékra is lehet számítani. Az eső, zápor mellett az ország keleti felén zivatarok is előfordulhatnak – tették hozzá. Az ország egész területén érvényben van első-, vagy másodfokú figyelmeztetés a 24 óra alatt lehulló sok eső, illetve az erős szél miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik