Belföld

Csomópontot adtak át a 83-as főúton

Átadták át az átalakított 83-as főút – Malom út – Szent László út csomópontot, és a néhány száz méterre található Holt-Rába Tanösvény gyalogjárdáját is.

Borkai Zsolt polgármester a 83-as út csomópont-átadásán elmondta, az önkormányzat évek óta kiemelten kezeli a közlekedési fejlesztéseket, útépítéseket, lakóutca-felújításokat, és a csomópontok biztonságosabbá tételét is. Hozzátette, ebben az esetben egy állami útról van szó, de a kereszteződésnek fontos szerepe van a győriek közlekedése szempontjából, ezért az önkormányzat 18 millió forintot biztosított arra, hogy a csomópont biztonságosabbá váljon, és a nehézkes áthaladás is megszűnjön.

Szabó Jenő a terület önkormányzati képviselője kiemelte, komoly lakossági igény volt a forgalmi átszervezés, hiszen a Győr irányába való kikanyarodás roppant körülményes volt. A képviselő köszönetet mondott az önkormányzatnak, az Útkezelő Szervezetnek és a kivitelezőknek a beruházás megvalósulásáért, mert azzal a gyirmótiak és a ménfőcsanakiak mindennapjai is könnyebbé váltak.

A 83-as főút – Malom út – Szent László út, jelzőlámpás útkereszteződése egy forgalmas csomópont, hiszen a lámpák a főút városba be- és kivezető útszakaszán a ménfőcsanaki és gyirmóti mellékágakat is szabályozzák. A járműforgalom folyamatos növekedése, a buszmegállókhoz kapcsolódó gyalogosforgalom és a növekvő kerékpáros forgalom szükségessé tette az átalakítást. – mondta el lapunknak Prédl Antal a beruházást koordináló győri Útkezelő Szervezet vezetője.

Hozzátette, a 83-as főút nagy forgalma miatt a mellékirányú ágak számára csak kevés zöldidő biztosítható, emiatt mind a ménfőcsanaki, mind a gyirmóti forgalmak – beleértve a gyalogosokat, kerékpárosokat is – egy zöldidő alatt haladhattak át a kereszteződésben.

Eközben a Nádorváros felé kikanyarodó járműveknek elsőbbséget kellett biztosítaniuk a gyalogos és kerékpáros forgalom számára, így gyakran előfordult az, hogy Gyirmót felől csak egy-egy autó tudott átmenni a zöld jelzésen, de többször egy autó sem tudott kikanyarodni.

A jobbító megoldás a 83-as főúton lévő gyalogos és kerékpáros átvezetéseknek a pápai oldalra való áthelyezésében rejlett, így a Győr-Centrum felé kanyarodó ménfőcsanaki- és gyirmóti forgalom nem találkozik az átkelőkkel, a zöldidő kihasználtsága javult.

Tovább a teljes cikkre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik