Belföld

A perben megnyert kötbért még be is kell hajtani

A FIDESZ frakció már megtalálta a helyét a múlt héten a villamos perben elnyert 450 millió forint helyét, az önkormányzatnál óvatosak, azt a pénzt még be is kell hajtani.


Új, szegedi villamosok  fotó: Szeged24

Önerő alap

A FIDESZ frakció az önkormányzati cégek pályázati esélyeit növelné az elnyert összegből létrehozott önerő alap megteremtésével. Az önkormányzati cégek fejlesztésével a szolgáltatások minősége javulhatna, s akár munkahelyeket is teremthetnének. Egy kisebbik részből a városrészeket segítenék – ahogy Gyimesi László városi elnök fogalmazott – itt pontosan nehezen lehetne körülhatárolni, hiszen mindenütt más jellegű gondokat lehetne orvosolni. Azt a városi pártelnök is hozzátette: „ha és amennyiben megérkezik a város számlájára a pénz.”

Be kell szedni valahogy a pénzt

A bíróság jogerős ítélete egyelőre annyit jelent, hogy jogosan illeti meg a várost az összeg, de azt be is kell szedni valahogy”- magyarázza Szentgyörgyi Pál, szocialista képviselő. A 450 millió forint tehát végrehajtható, ügyvédi felszólítás megy ki az alpereseknek, akik, minthogy egyetemleges felelősséget vállaltak a konzorciumban, mindhárman kötelesek a felszólításnak eleget tenni. Nehézséget jelent azonban, hogy a konzorcium egyik tagja felszámolás alatt áll, egy másik pedig, mivel cseh vállalkozásról van szó, nemzetközi jog alá is esik, így ez tovább bonyolíthatja a pénz útját. „Az év végénél előbb nem valószínű, hogy befolyik az összeg a város kasszájába- véli Szentgyörgyi – valószínűbb, hogy jövőre lesz mit elkölteni. Addigra már az is kiderül, hogy mennyi adó folyik be a városi büdzsébe, s majd aztán lehet azon gondolkodni, hogy mire költsük el a pénzt, ha meglesz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik