Belföld

Köpönyeg helyett: eső után gomba

gomba1 (gomba)
gomba1 (gomba)

Az igazán kedvező időjárás miatt tömegével nőnek a gombák mindenfelé. Gombászni azonban csak kellő felkészültséggel induljunk.

Minden évben, csaknem minden hónapban hallani halálos vagy enyhébb gombamérgezésről, így mindenkit óva intünk attól, hogy bevizsgálás nélkül fogyassza el a talált gombát. A gombászásra érdemes jól felkészülni.

Készüljünk rá

Bár a bevizsgálás elengedhetetlen, nem árt előre tisztában lenni a fellelhető gombafajtákkal sem. Ehhez az internet kimeríthetetlen segítséget nyújt fotókkal, ötletekkel. Lehetőleg jó időt válasszunk a kutató sétára, és gondoskodjunk kényelmes ruházatról is. A gombák eső után pár nappal tömegesen találhatók és gyorsan nőnek, erre is figyeljünk.

Ruhával, puha papírral bélelt kosarakat, ládákat vigyünk magunkkal, semmi esetre se nejlontáskát, a gomba ugyanis levegőtlen helyen hamar romlik. Edényeinkbe mindig külön válogassuk a szemre is különféle gombákat, mert ha csak egy mérgező is kerül a jó gombák közé, a gombaszakértő az egészet megsemmisíti.

A szedésnél ügyeljünk, teljes termőtesttel együtt hozzuk el a gombát, ismertetőjegyei alapján csak így lehet behatárolni a fajtáját. Ha azt látjuk sérült, rágott, vagy kukacos, le se szedjük, mivel hazaérve biztosan megromlik. Alapszabály az is hogy egyébként igyekezzünk haza, ne várjunk órákat a bevizsgálással.

Ismerjük meg a gyilkost

A galócákra, különösen a gyilkosra külön kell figyelni, ismerete nélkül el se induljunk. Fehérből az oliván át a barnásba hajló kalap, fehér lefelé hajló gallér, fehér bocskor és fehér lemezek, mind jelezhetik, galócát találtunk. A gyilkos galóca könnyen összetéveszthető az erdőszéli csiperkével és a fehér tarlógombával.

Ha lehet, menjünk majdnem biztosra, gyűjtsünk olyan gombát amely könnyebben megkülönböztethető, vagy kevés hasonló mérgező rokona van. Ilyen a nagy őzlábgomba, mely az egyik legnagyobb gombafaj. Másra alig hasonlít a rókagomba, de az ízletes vargánya is könnyen felismerhető. A szegfűgomba csaknem mindenhol megterem, ám mivel igen kicsi, sokat kell belőle szedni egy jó leveshez.

Mezőn, erdőszélen keresgélve a pöfetegféléket nehéz mással összetéveszteni. Ezek ráadásul mind ehető és finom gombák amíg fiatalok. Ha kettévágjuk és fehérnek, egyneműnek látjuk akkor még kellően fiatalok. Ebből, ha szerencsénk van kézilabda méretűt is találhatunk.

Na de merre?

A város kertes részei, parkok, árokszélek jó gombászási területek azoknak, akik nem akarnak sokat sétálni. A vállalkozó szelleműek felkereshetik az erdőket és erdősávokat. Vásárhelyen például a Kása-erdő környékén rengeteg féle gombára bukkanhatunk, sőt ilyenkor sok a tapasztalt gombász is itt, akiktől még tanácsot is kérhetünk. Pöfeteget, csiperkét, szegfűgombát a réteken,  mezőkön találhatunk leginkább, főleg ott ahol legeltetés is folyik. Vásárhelyen sokan járnak a maroslelei útra, Mártély környékére.

A laktanya mögötti pusztát közelsége miatt nem ajánljuk, mi ott alig pár darab gombát találtunk, nyilván a legtöbben oda járnak. Jó gombászó hely még a Csomorkányi puszta, és a Bodzási út melletti ligetek, de aki sok és sokféle gombát akar találni, annak a Nagymágocs és Derekegyház környéki erdőket ajánljuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik