Belföld

Bajnai a törekvőkben bízik

chikán attila, oszkó péter, bajnai gordon (bajnai, chikán, oszkó, )
chikán attila, oszkó péter, bajnai gordon (bajnai, chikán, oszkó, )

A vállalkozó kedvű polgárok segítését, érvényesülését tartja a válságból való kilábalás egyik feltételének Bajnai Gordon.

Az Együtt-PM szövetség vezetője kedden pártja és az általa létrehozott Haza és Haladás Alapítvány gazdaságpolitikai konferenciáján azt mondta: az Orbán-kormány néhány ezer törtető bizalmasát támogatja a tudásukkal előrejutni próbáló, törekvő polgárok helyett. Noha – folytatta a volt kormányfő – történelmi tapasztalat, hogy a törekvő polgárok teljesítménye teszi lehetővé a kilábalást a válságból és az elesettekkel való szolidaritást.

Bajnai Gordon azt mondta: Magyarország az elmúlt három évben veszélyes vizekre evezett és elveszítette manőverezési képességét, mert lefulladt a gazdaság motorja. A legfőbb problémának azt tartja, hogy a bizalom- és a forráshiány miatt leálltak a beruházások, de gondot okoz a vállalkozó kedvű fiatalok elvándorlása is.

Szólt arról, hogy 2014 után az új kormánynak olyan közhelyekre épülő ortodox, normális gazdaságpolitikát kell folytatnia, mint hogy a növekedés alapja a bizalom, illetve hogy a magántulajdon sérthetetlen.

Elborzasztó válaszok

Fontosnak nevezte a tervezhetőséget, ennek érdekében az Együtt-PM előírná, hogy az adószabályokat évente csak egyszer, érdemi konzultáció és 60 napos felkészülési idő után lehet módosítani. Jelezte azt is, hogy a gazdaság pénzhez juttatása érdekében növekedési alkut kötnének a pénzintézetekkel és a vállalatokkal, így hitelezési és beruházási szintjük emelésének arányában csökkentenék – de nem törölnék el teljesen – a rájuk rakodó extraterheket.
Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány helyesen azonosított bizonyos gazdasági problémákat, de elborzasztó válaszokat adott a foglalkoztatás- és az adópolitikában is. Példaként hozta, hogy a minimálbér reálértéke csökkent 2010 óta, a bérköltsége viszont drasztikusan emelkedett.

Búcsú az egykulcsos adótól

Az Együtt-PM kétkulcsos progresszív adórendszert vezetne be, adót azonban a minimálbér után is fizetni kellene, és a felső kulcs sem lenne túlságosan magas, teljesítményellenes – mondta, hangsúlyozva, hogy nem a 2010 előtti személyijövedelemadó-rendszert akarják visszaállítani. Hosszabb távon pedig csökkentenék a munkáltatói járulékot a foglalkoztatás növeléséért.

Chickán: már 2008-ra lecsúsztunk

Chickán Attila egyetemi tanár, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere azt elemezte, miért esett vissza Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában a 2001-es 29. helyről mára a 63.-ra. Elmondta, a lecsúszás már 2008-ra megtörtént, majd a Bajnai-kormány alatt és az Orbán-kabinet első évében javultak a Magyarországgal szembeni üzleti várakozások – két éve az ország 48. volt a listán -, ám ez a várakozás mára elmúlt.

Chickán Attila kiemelte: a fő probléma, hogy rendkívül alacsony színvonalú a termelékenység. “Populista” megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy egy magyar dolgozó egy nap alatt fele annyit termel, mint az OECD-átlag – mondta, megjegyezve, nem arról van szó, hogy a magyarok rosszabbul vagy kevesebbet dolgoznak másoknál, hanem arról, hogy nem tud érvényesülni a teljesítményük, például a pazarló gazdálkodás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik