Belföld

Fél méteres hóra figyelmeztetnek

Megbénította az októberi havazás Tirolt és Németországot: akadozik a közlekedés, 22 ezer háztartás maradt áram nélkül, iskolákat, óvodákat zártak be.

Míg hazánkban viszonylag kellemes őszi időjárásnak örvendhetünk, addig Ausztriában beköszöntött a tél: Salzburg környékén és Bad Gastein településen 20 centis a hótakaró, de máshol is 15-18 centi vastagságot mértek.

Az autópályákon, főként az osztrák Tauern alagút közelében több teherautó és személykocsi elakadt az ítéletidőben, ezért a rendőrség több helyen utakat zárt le.

Fél méteres havat várnak

A heute.at hírportál beszámolója szerint az ausztriai hóvihar az áramellátásban is problémákat okoz: 22 ezer háztartás maradt villany nélkül péntek reggelre. Az érintett településeken az iskolák dönthetnek arról, hogy megtartják-e az órákat, egyes intézményekben pár napos hószünetet rendeltek el.

Németországban a hatóságok arra kérték a lakókat, ne hagyják el otthonukat, mert a hó súlya alatt leszakadó faágak életveszélyesek lehetnek. Az előrejelzések szerint a drasztikus helyzet csak fokozódhat, hétvégén fél méteresre hízhat a hótakaró egyes térségekben – írja az rtl.de német hírportál.

(forrás: wetter.tv)

Lavinaveszély fenyeget

Az osztrák hegyvidéken azt tanácsolják mindenkinek, hogy maradjanak otthon, csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj. Aki mégis útra kelne, annak a tömegközlekedést javasolják. A webkameraképeken jól látszik az ítéletidő, mely Tirol területén tombol.

A meteorológusok szerint az októberi havazás csak ízelítő abból a zord téli időből, mely karácsony környékén éri el a régiót.

Még több képet a hófödte városokról és a hófúvásról ezen a linken talál.

(forrás: wetter.tv)

Itthon indiánnyár tombol

Magyarországon ennél szerencsére jóval kellemesebb időben lesz részünk a hétvégén. A legalacsonyabb hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű, míg a legmagasabb 19 és 25 fok között várható.

Azért ma még felhőszakadás, jégeső is lehet.

Szombatra virradóra foltokban köd képződhet. Napközben főként a nyugati és az északi országrészben fordulhat elő elszórtan zápor, zivatar. Helyenként a szél is megélénkülhet. A leghidegebb órákban 6 és 13 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal általában 20-25 fokig melegszik a levegő. A Dunántúlon néhol ennél hűvösebb időre van kilátás.

Vasárnap északkeleten, és keleten általában csak kevés, nyugaton több napsütésre lehet számítani. Egyre inkább az északi és a keleti országrészben várható több helyen eső, zápor, zivatar. A minimum-hőmérséklet 8 és 15 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 17 és 23 fok között alakulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik