Belföld

Melyik a legjobb NEMZETI? Szavazzon!

A 2010-es kormányváltást követően egy olyan át- és elnevezési hullám indult el hazánkban, amikor minden program, stratégia, fogalom és esemény elé már illik odatenni azt, hogy nemzeti. Összeszedtük a legjobb tízet ezekből.

Mi felsoroljuk a legjobbakat, Olvasóink pedig megszavazhatják a cikk végén, hogy szerintük melyik a legjobb nemzeti.

Nemzeti Űrstratégia

Kezdjük is a legfrissebbel, már Nemzeti Űrstratégiánk is van, a Nemzeti (hopp, még egy nemzeti!) Fejlesztési Minisztérium nemrégiben előkészítette a 2014-2020-ra vonatkozó stratégiát, ami nemsokára a kormány elé kerül. A stratégia első lépéseként hazánk csatlakozik az Európai Űrügynökséghez.

Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

Magyarországnak már volt korábban ilyen stratégiája, 2008-ban fogadták el, most ennek a megújítása következik, olvasható a kormánypárt honlapján. „Az új stratégia bemutatja majd az éghajlatváltozás várható magyarországi hatásait, továbbá meghatározza az üvegházhatású gázok hazai kibocsátás-csökkentésének, az éghajlatváltozás hazai hatásaihoz való alkalmazkodásnak, valamint az ezekkel kapcsolatos szemléletformálásnak a céljait, illetve az azok eléréséhez szükséges cselekvési irányokat is” – írják. Ugyanitt megtudhattuk azt is, hogy készül egy Nemzeti Épületenergetikai Stratégia is, ez mint bónusz szerepeljen itt.

Nemzeti Együttműködés Rendszere

Ezt röviden csak NER-ként ismerjük és 2010. május 22-e óta él velünk. A Századég Alapítvány szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerében az „absztrakt ideológiákat” a „nemzeti ügyeket szem előtt tartó kormányzás” váltja fel.

Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata

A NENYI-t az Országgyűlés 2010. június 14-én fogadta el, a Nyilatkozat érdekessége pedig az, hogy elfogadása után ki kellett függeszteni a közhivatalokban. (Az erről szóló kormányhatározat itt olvasható.) További érdekesség, hogy kétszer is szerepel benne a forradalom szó, ami azért okoz egy kis zavart, mert Orbán Viktor szerint nem is volt forradalom. A NENYI azóta le is került a hivatalok faláról, helyét az alkotmány előszava, a Nemzeti Hitvallás váltotta fel.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Nemzeti Összetartozás Napja

Ezen a napon, minden év június 4-én az első világháborút magyar részről lezáró trianoni békeszerződésre emlékezünk. Az Országgyűlés a 2010. évi XLV. törvényével hozta létre ezt a napot, azóta minden évben különféle programokat szerveznek erre Magyarországon és a határon túli magyar területeken egyaránt.

Nemzeti Összetartozás Dala

Az idei Nemzeti Összetartozás Napjára elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Barackfa című szám, Bársony Bálint és Gergely Éva közös szerzeménye. A dalban olyan tévés csillagok tűnnek fel, mint Antal Timi, Bencsik Tamara vagy éppen Kállay Saunders András. Sajnos nem vált országszerte ismert alkotássá. Muzikálisabb olvasóink kedvéért, a dal kottája pedig itt található meg.

Nemzeti Dohánybolt

Idén július 1-jén nyitottak szerte az országban a Nemzeti Dohányboltok, vagyis az állami kézbe vett dohánypiac trafikjai. A homályos ablaküveggel ellátott boltokban rengeteg rablás történt már eddig is, a külföldiek pedig előszeretettel nézik szexshopnak a sajátos, állami dohányboltokat. Szigorú szabályokat kell betartaniuk a dohányboltoknak, 18 év alatti be sem lehet lépni, ha mégis megteszik, addig senkit nem lehet kiszolgálni, amíg benn van a kiskorú.

Fotó: Neményi Márton

Nemzeti Konzultáció

Nemzeti Konzultációt – amit a Fidesz egyfajta népszavazásként kommunikált – először az új alkotmányról tartottak, amit Orbán Viktor felkérésére Szájer József EP-képviselő vezetett, aki az alkotmányszövegező bizottság elnöke is volt. De találhattunk már munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdőívet is a postaládánkban, aminek csak a reklámköltségei 280,5 millió forintba kerültek. Az eddigi nemzeti konzultációk közül a legutóbbi közvetett költségvetése, úgy mint a levelek legyártása, borítékolás, kézbesítés, a válaszok feldolgozása, körülbelül 850 millió forintra rúgott, a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint.

Nemzeti Pedagógus Kar

A tanárok újonnan létrejött szervezetébe kötelező a belépés, akik nem kérnek a tagságból és tiltakoznak a belépés ellen, azokat például egy ceglédi szakközépiskolában kirúgással fenyegették meg. Az illetékes szaktárca szerint azonban a tanárok régi álma vált valóra azzal, hogy létrejött a pedagógusok számára is egy szakmai kamara.

Nemzeti Dinnye Program

A Vidékfejlesztési Minisztérium programját maga Fazekas Sándor felügyeli, a program célja pedig az, hogy ismertté és elismertté tegyék a magyar dinnyét. A program 2012-es értékelőjén Fazekas Sándor kijelentette, „a dinnyepiacot sikerült a rendezettség irányába terelni, a gazdák jó évet zártak, a termelők és a kereskedők egyaránt tisztességes jövedelemhez jutottak”. Nem titkolt cél továbbá az, hogy a magyar dinnyének kelet felé is nyitnia kell, hazánknak nemzetközi szinten is jegyzett dinnyeexportőrré kell válnia.

Fotó: MTI / Kallos Bea

Szavazás jön!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik