Belföld

Még vevő a Dunaferre a kormány

dunaferr(960x640)(2).jpg (dunaferr)
dunaferr(960x640)(2).jpg (dunaferr)

Varga Mihály ma délután tárgyalt a cég jövőjéről.

A kormány továbbra is kitart szándéka mellett, hogy megvásárolja a Dunaferrt, erről tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtök délután Evgeny Potapovot, az orosz tulajdonban lévő ISD Korporáció képviselőjét, akivel a Dunaferr-cégcsoport jövőjéről tárgyalt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: Varga Mihály arról is tájékoztatta Evgeny Potapovot, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a cégcsoportnál dolgozók munkahelye megmaradjon.

A találkozón a miniszter mellett részt vett Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára.

Mi történt eddig?

A cég augusztus 12-én jelentette be, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen megkezdődik a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. A tulajdonosi döntés hátterében a vállalat tartós veszteségessége állt, amelynek egyik fő oka a versenytársakhoz viszonyítottan alacsony működési hatékonyság.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.

MTI fotó

Oleg Mkrtchan, az ISD Korporáció vezérigazgatója, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött válaszlevelében jelezte: a cég tulajdonosai készek azonnali hatállyal megkezdeni a konzultációs folyamatot a cég jövőjéről.

Augusztus 29-én Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Evgeny Tankhilevich cégvezető egyeztettek, majd szeptember 10-én az újabb tárgyalásokat követően bejelentették: néhány héten belül a jelenleginél magasabb szinten folytatódnak a kormány és az ISD Dunaferr Zrt. vezetése közötti tárgyalások, és addig az elbocsátandó munkavállalók nevesítését felfüggesztik.

Az ISD Dunaferr Zrt. Magyarország legnagyobb acélipari foglalkoztatója. Jogelődjét, a Dunaferr Dunai Vasmű Rt.-t 2004-ben privatizálták 444 millió forintért.

A Jobbik komplex tervvel állt elő a Dunaferr megmentésére, amiket már be is nyújtott az Országgyűlésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik