Belföld

59 földterület ment Simicska cégeinek

szantofold(210x140)(1).jpg (szántóföld, )
szantofold(210x140)(1).jpg (szántóföld, )

Megkapta a Blikk az állami földek használóinak listáját, melyből kiderül, hogy kiknek adtak oda pályázat nélkül, a nyilvánosságot kizárva szántókat és legelőket.

Nem fellebbezett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Fővárosi Törvényszék ítélete ellen, ennek értelmében kiadták a pályázat nélkül kiadott állami termőföldek használóinak névsorát.

A Fidesz egykori pártpénztárnoka, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó társaságok is kaptak pályázat nélkül állami földeket. Összesen 59-szer szerepelnek a listán Simicskáék cégei, főleg a Balaton környékén és a nyugati határszélen csoportosulnak ezek a birtokok, kilenc különböző településen – írja a Blikk.

Azt nem lehet tudni, hogy a lap által több mint 18 ezer hektárnyira becsült földbirodalomból mennyit tesz ki ez az 59 földdarab. Ez az adat továbbra sem nyilvános, de a lap szerint van közte kétszáz hektárt meghaladó szántó is.

Az állami földön gazdálkodók nemcsak a művelésből juthatnak szép haszonhoz, hanem megkaphatják a területalapú uniós­ támogatásokat is, ez hektáronként 60-100 ezer forint lehet évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik