Belföld

Ezért drágább a szeletelt hús

hentes(960x640)(1).jpg (hentes)
hentes(960x640)(1).jpg (hentes)

Plusz szolgáltatásért pluszdíjat kérhet a kereskedő, csak az árat kell egyértelműen feltüntetnie.

Vannak üzletek, ahol a hús szeletelve drágább, mint egyben, egyes helyeken a darálás is feláras, máshol e szolgáltatások ingyenesek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtószóvivője a közrádióban azt mondta: jogilag nem aggályos, ha az üzlet külön díjat kér ezekért, csak megfelelően kell tájékoztatni a fogyasztót.

Fotó: MTI / Marjai János

A fogyasztóvédelmi törvény annyit határoz meg, hogy az eladási árat, a szolgáltatás díját mindig jól láthatóan, könnyen azonosíthatóan, egyértelműen kell feltüntetni. Arról nincs rendelkezés, hogy a feliratnak pontosan mekkorának kell lennie. Abban az esetben, ha nincs kiírva megfelelően az ár, szankcionálható a kereskedő. Az üzlet a mulasztással nemcsak az ár feltüntetésére vonatkozó előírásokat sérti meg, hanem a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát is megszegi – tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára egyetértetett azzal, hogy plusz szolgáltatásért jogában áll a kereskedőnek pluszdíjat kérni. „Ha valaki bolond lenne, a köszönésért is pénzt számolhatna fel – tette hozzá Vámos György. – A vásárlónak a legfontosabb az, hogy összesen mennyibe kerül egy kiló hús. Előfordulhat, hogy egy boltban még úgy is olcsóbb az áru – más, ingyenes szeletelést vállaló helyekhez képest –, ha ezért a szolgáltatásért plusz 50 forintot kérnek. Ingyen semmi sincs, minden üzletpolitika kérdése” – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik