Belföld

A Jobbik tudja, hogy kell megmenteni a Dunaferrt

A terveket ma be is nyújtotta az Országgyűlésnek.

A Jobbik komplex javaslatcsomagot készített a Dunaferr megmentésére és fenntartható működésére – közölte sajtótájékoztatóján az előterjesztő képviselő, Volner János.

Ezeket olvasta már?

Ismertette: a Jobbik álláspontja szerint a fémalapanyag-gyártás Magyarország gazdasága számára stratégiai jelentőségű. Ugyanakkor figyelemmel az ISD Dunaferr “évek óta húzódó és napjainkban kicsúcsosodó agóniájára”, a hathatós és az iparág valamennyi hazai szereplőjére kiterjedő kormányzati intézkedések nem tűrnek halasztást.

Járulékkedvezmény

Az ellenzéki párt ezért azt kezdeményezi, hogy a fémalapanyag-gyártó vállalkozások esetében a munkaadókat terhelő járulékok legmagasabb összege legfeljebb a bruttó munkabér 15 százaléka legyen, illetve az ilyen vállalatok kapjanak mentességet a szociális hozzájárulási adó és az iparűzési adó alól.

Stratégiai megállapodás

Emellett a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy hozzon létre a szakirányú oktatást, kutatást végző felsőoktatási intézményeket, az érintett vállalkozások, kutatók és szabadalmi ügyvivők bevonásával egy vállalkozást, amely a szükséges alkalmazott kutatás eredményeit biztosítja; a szomszédos országok bevonásával gondoskodjon a hazai vállalkozások részére ipari együttműködést, felvevőpiacot jelentő partnerek felkutatásáról; a tervbe vett V0 vasúti körgyűrű megvalósításánál, valamint a folyami áruszállítás és az ahhoz kapcsolódó kikötői infrastruktúra fejlesztésénél vegye figyelembe az ISD Dunaferr igényeit, illetve kössön stratégiai megállapodást a Dunaferrel.

Az ellenzéki párt azt is szeretné, hogy a kormány a korábban bejelentett növekedési hitelprogramban biztosítson állami garanciát a fémalapanyag-gyártó vállalkozások számára.

MTI fotó

Volner János szerint a megoldási javaslataikkal az állam, a befektető és a munkavállalók is jól járnának, hiszen elbocsátások helyett hosszú távon lehetne biztosítani a vállalat és az egész szektor fenntarthatóságát.

Korábban Volner felszólította a kormányt, hogy tétlenségével ne súlyosbítsa tovább a helyzetet, hanem nyújtson segítő kezet a társaságnak, csakúgy, mint az Audinak vagy a Mercedesnek, amelyek munkahelyteremtő támogatásként, munkavállalónként milliós nagyságrendű támogatásokat kapnak.

Ez történt eddig

A veszteséges vállalat menedzsmentje augusztus közepén jelentette be, hogy 1500 adminisztratív dolgozót küldenek el.Evgeny Tankhilevich cégvezető szerint a Dunaferr 2008 óta nem nyereséges, emellett a Dunaferr minden negyedik munkavállalója szellemi foglalkozású, amivel nem lehet versenyképes a piacon.

A kormány a bejelentés után azt ígérte, hogy minden segítséget megad a létszámleépítésben érintett dolgozóknak, a cégre szükség van. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról.

A menedzsment addig nem tesz lapátra senkit, amíg a cég jövőjéről megegyezésre nem jutnak a kormánnyal. Mindkét fél az ügy felgyorsulását várják az elkövetkező tárgyalásoktól, amelyek célja, hogy ne néhány hónapra, hanem évekre stabilizálódjon a Dunaferr.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik