Belföld

Patyi: Tilos befolyásolni a választók akaratát

patyi andrás (patyi andrás)
patyi andrás (patyi andrás)

Az új választási eljárási és anyagi jogi szabályok alkalmasak a törvényes és tiszta választás lebonyolítására - nyilatkozta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a Magyar Nemzetnek.

A lap hétfői számában megjelent interjú szerint a választási bizottságok kulcspozícióban vannak, mert az ő hivatásuk, hogy a szükséges demokratikus legitimációt és legitimitást biztosítsák és annak megóvásán őrködjenek.

Az NVB elnöke a kampánycsend megszűnésével összefüggésben arról is beszélt: a visszaélésszerű magatartás, a választók akaratának jogellenes befolyásolása Magyarországon 23 éve tilos és a jövőben is az lesz. Mint mondta, a választási fórumok, a törvényességi kontrollt gyakorló törvényszékek, a Kúria és mostantól az Alkotmánybíróság is azért van, hogy meg lehessen ítélni, melyik magatartás megengedhető és melyik nem. A jogorvoslatok rendszere zárt és teljes – tette hozzá.

Patyi András – aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is – azt is elmondta: rektori pozícióját szeretné megőrizni, a két éve létrehozott felsőoktatási intézmény jól halad a szervezeti és a tudományos, oktatási feladatok ellátásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik