Belföld

Kezdődik a fűtési szezon: jótanácsok tűzifához

tűzifa (tűzifa, )
tűzifa (tűzifa, )

Nem várt hideg köszöntött be, ezért nagyon sokan elkezdtek fával fűteni. Nekik ad jó tanácsokat a Pilisi Parkerdő, és azoknak is, akik tűzifát készülnek vásárolni.

A téli fűtés legkézenfekvőbb anyagát mindig is az erdei fa szolgáltatta. Az pedig, hogy hazánkban nem fogy az erdőterület, azt támasztja alá, hogy megújuló energiaforrást használunk. Ráadásul környezetkímélő módon, mert az erdőből származó fahasábok elégetése is lehet korszerű, sőt gazdaságos megoldása otthonaink fűtésének.

A kivágott fa víztartalma igen magas, ezért a tűzifát érdemes legalább egy, de akár két évvel a fűtési idény előtt beszerezni, hogy fűtőértéke a lehető legnagyobb legyen. Egy köbméter földgáz fűtőértéke körülbelül 3 kilogramm tűzifáéval egyenértékű.

Legkisebb szállítási költséggel a lakóhelyünk közelében található erdőgazdaságoktól beszerzett tüzelő esetében számolhatunk. Az erdészeteknél vásárolt tűzifa térfogatának pontosságában soha nem fogunk csalódni, és a kényelmesebb vásárlók ma már több erdőgazdaságnál hozzájuthatnak az ún. kalodás vagy hálós tűzifához is. Ráadásul az erdészeteknél kivágott anyag hosszú távú, szabályozott tervezésen alapuló, fenntartható gazdálkodásból származik, és mindig kapunk a vásárláskor számlát.

Sajnos újabban elég sok olyan álhirdetés jelenik meg, ahol a vevők bizalmát úgy akarják elnyerni, hogy erdészettől származónak tüntetik fel az eladó fát. Ezért javasolja az erdészet, hogy a szállítójegy vagy számla alapján mindig gondosan ellenőrizzék, honnan származik a tűzifa. A számla vagy más bizonylatok nélkül vásárolt fa akár bűncselekményből is származhat, így az addig olcsónak tűnő, de valójában „fekete” fával könnyen kerülhetünk kellemetlen helyzetbe. Az esetlegesen számla nélkül történő vásárlással emellett nagy eséllyel hozzájárulunk az illegális fakitermelésekhez, amelyek évente több százezer köbméternyi faanyagot tüntetnek el a magyar erdőkből. Fontos tudni azt is, hogy a száradás miatt a tűzifa súlya folyamatosan változik, a nagyon könnyűeké még inkább csökken, így a súlyegységben eladott tűzifával néhány kereskedő tisztességtelenül is eljárhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik