Belföld

Kamuhírt forgatott a TV2? A csatorna reagál

tv (tv)
tv (tv)

Október 5-én, szombat este a TV2 Tények című hírműsorában bejelentkezett egy riporter a „Lövöldözés a piacon” című hírrel. A rendőrség szerint ez egy álhír volt. A csatorna közleményben reagált.

Kamuhírt forgatott a TV2 . Ezt állítja legalábbis a rendőrség. A kereskedelmi tévé riportere a “Lövöldözés a piacon” című szombati anyagban egy állítólagos lövöldözés helyszíneként a debreceni piacot jelölte meg, miközben a riport Nyíregyházán forgott – olvasható a Tények műsorára reagáló rendőrségi közleményben. A Tényekben az is elhangzik, hogy a rendőrség nem adott választ a TV2 kérdéseire, ezzel szemben a valóság az, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta a riportert, hogy semmiféle lövöldözésről vagy lövésről nem érkezett bejelentés.

A rendőrség sajtószóvivője közölte a csatorna riporterével, hogy a piacon egy táskalopási ügyben intézkedő nyíregyházi rendőrnek többen is elmondták a helyszínen, hogy hallottak egy robbanást, de az egy petárda zaja volt, mint utóbb kiderült. A TV2 tudósítója ezt a sugárzott anyagban azonban figyelmen kívül hagyta. „A riportban elhangzott lövöldözés, leszámolás, miegyéb helyett a tények – ha tetszik: a Tények – a fentiek” – zárul a rendőrség által kiadott közlemény.

A TV2 honlapján sajnos már nem lehet visszanézni a műsort, hiába kattintottunk a szombati, október 5-i adásra, ott az október 4-i jön be.

A TV2 válaszolt

Megkerestük a TV2-t is, a riport és a rendőrségi közlemény kapcsán felmerült kérdéseinkre szerettünk volna választ kapni. Először is arra voltunk kíváncsiak, hogy:

  • Miért került le a TV2 saját honlapjáról az aznapi adás?
  • Miért hagyták figyelmen kívül a rendőrségtől kapott – hiteles – tájékoztatást?
  • Ezzel kapcsolatosan várható-e valami helyesbítésféle a csatorna részéről?
  • A nézők számíthatnak a jövőben is további félretájékoztatásra?

Kérdéseinkre a TV2 nem kívánt válaszolni, ehelyett egy közleményt küldtek. Ezt:

„A Tények szombati riportjában három szemtanú nyilatkozott a lövöldözésről, mindannyian arccal és névvel beszéltek a történésekről. Az adásban szintén a valóságnak megfelelően hangzott el, hogy a rendőrség nem adott választ a riporter kérdéseire. Egy félreértés miatt azonban valóban rosszul szerepelt a helységnév. Ma is foglalkozunk a témával és ismételten megkérdezzük a rendőrséget.”

A csatorna életében nem ez az első eset, amikor ellentmondásba keverednek egyes hírek szereplőivel. 2011 júliusában a Napló riportot készített egy Borsod megyei terménylopás ügyében. A riportban az a jelenet játszódik le, hogy a stáb pont jókor van jó helyen, tetten érnek három kukoricatolvajt. Később azonban kiderült, hogy csak eljátszották az egészet, amiért még pénzt is kaptak. A riporter munkaviszonyát utána megszüntette a csatorna.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik