Belföld

Interpellációban az SZTE napelemeiről

Szél Bernadett (LMP) a szegedi egyetem napelemprojektjével kapcsolatban kérdezett hétfőn a Parlamentben.

Az uniós projektet az Elios nevű “Közgép-leányvállalat” nyerte el, de 10 százalékkal magasabb áron, mint a versenytársa. Jelenleg bírósági ügy és uniós vizsgálat is zajlik az ügyben, mert a cég 200 millió forintot nem fizetett ki elvégzett munkáért, de a tulajdonosok ezt az összeget kivették a cégből osztalékként – mondta az ellenzéki képviselő. Azt kérdezte a kormánytól, hogy mit tesz a korrupció visszaszorítása érdekében.

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár válaszában felajánlotta Szél Bernadettnek az iratbetekintési lehetőséget a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) épületében. Ismertette: a vizsgálatot szeptember 30-án lezárták és annak eredményét megküldték a szegedi egyetemnek. Szerinte a felek között egy üzleti vita van, amiben nem lenne helyes a parlamentnek állást foglalnia és az NFÜ-nek is csak annyi kötelessége volt, hogy a kifizetéseket kikényszerítse, ez pedig megtörtént. Hangsúlyozta azt is, hogy maga az állam a leginkább érdekelt abban, hogy megbízható vállalkozások nyerjék el a beruházásokat.

Az LMP-s politikus az iratbetekintési lehetőséget igen, de a választ nem fogadta el. Az Országgyűlés azonban 214 igen, 37 nem és 28 tartózkodással elfogadta azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik