Belföld

Ruhabalhé Kaposváron: itt a minisztérium válasza

mell (mell)
mell (mell)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményt adott ki a kaposvári dress code kapcsán.

Az utóbbi napokban megjelent sajtóhírekre reagálva a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság leszögezi, hogy a magyarországi egyetemek és főiskolák öltözködési szabályainak meghatározása az intézmény belső ügye, abba a kormányzatnak semmilyen beleszólása nincs.

Nem a kormány rendelte el a felsőoktatásban részvevő hallgatók megjelenésére vonatkozó szabályt, arról a Kaposvári Egyetem rektora saját hatáskörben döntött.

Csütörtökön meztelenül, hétfőn papucsban tiltakoztak a diákok

A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint a hétfői demonstráción 15, jellemzően színészhallgató vett részt. A diákok papucsban és törülközőben kiültek az egyetemkertbe. Ezúttal is velük volt Csapó Virág, a színész kar oktatójának múlt csütörtöki óráján tiltakoztak levetkőzve az öltözködési szabályok ellen.

A demonstrálás oka az, hogy rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük az egyetem hallgatóinak, oktatóinak. Az október elsejétől érvényes szabályok alapján tilos miniszoknyát, strandpapucsot vagy túlzott sminket hordani. A hölgyek nem villanthatnak majd a “túlságosan kivágott” ruhákban, az uraknak pedig mellőzniük kell a rövidnadrág viselését.

Szegeden nem lesz szigor

Öltözködési előírás csakis a jogszabályok és a munkavédelmi előírások szerint van a laborokban, de a hétköznapokra nincs és nem is lesz – mondta az eset kapcsán a Hökkentőnek Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: nem gondolja, hogy felnőtt emberek öltözködésébe bele kellene szólni.

A politikusok engedékenyebbek lennének

Nemcsak a diákok reagáltak szinte azonnal az egyetemi dress code-ra. Deutsch Tamás a Facebookon üzent rektornak. A Fidesz EP képviselője egész egyszerűen lebarmozta Szávai Ferencet, akinek orvosi kivizsgálását és mielőbbi leváltását sürgette. A Fidelitas pedig amnesztiát kért a dekoltázsbűnözőknek.

A Kaposvári Egyetem szigorú szabályai után összeszedtünk néhány külföldi példát a témában, kattintson, ha kíváncsi, hogy mi mindenre kell figyelniük a reggeli készülődés közben más országokban a diákoknak!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik