Belföld

Szegeden négy iskolában “kezdték meg a tanévet” a rendőrök

iskolások (iskola, iskolás, kislány, esernyő, eső, )
iskolások (iskola, iskolás, kislány, esernyő, eső, )

Jól vizsgázott az iskolai szociális munkás hálózat, mégis rendőrtisztek lesznek helyettük 200 oktatási intézményben. Szegeden négy iskolát jelölt ki a fenntartó, amelyekben szükségesnek ítélték meg a rendőri jelenlétet.

Kettőben a diákok zöme halmozottan hátrányos helyzetű, többen cigány származásúak, állami gondoskodásban élők, ezekben hosszú évek óta sziszifuszi küzdelmet folytatnak a tanárok és a munkájukat segítő pedagógiai asszisztensek, szociális munkások, pszichológusok. A másik két kiválasztott középiskola vezetői nem kívántak nyilatkozni, sokak szerint stigmatizál a bűnmegelőzési tanácsadói programba kerülés. Hétfőtől indulnak az őrnagyok az iskolákba, de még mindig nem tudják a tanárok, hogy mi is lesz a feladatuk – írja a HVG.hu

A Szegedi Móravárosi Szakképző és Általános Iskolához, a SZISZSZI –hez három intézmény tartozik: a Déri Miksa Szakközépiskola, a József Attila Általános Iskola és Szakiskola és a Móra Szakiskola és Szakközépiskola. Ez utóbbi kettőben kapnak feladatot a rendőr őrnagyok. A másik két intézmény hallatán szegedi diákok meglepődtek, nem értik, miért éppen ezeket az iskolákban szükséges a rendőri jelenlét. A József Attila Általános Iskolát Szegeden „alternatívként” tartják számon, a Móra Szakiskolát csak „hatkilósnak” mondják még ma is.

Alig indult el az iskolák szociális munkás hálózatának kiépítése, már meg is szüntették, pénz hiányában: 2010- ben még biztatást kapott Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány elnöke a szakminisztérium főosztályától, hogy fejlesszék a modellt. 2011 őszéig már 12 iskolában működtek az iskolai szociális munkások, a tervek szerint először „próbaüzemet” tartottak volna, majd kialakították volna az országos hálózatot. Aztán váratlanul azt közölték a hálózatot működtető Indít Alapítvánnyal, hogy nincs 4 milliárd forint a hálózat országos kiépítésére, ezért az egész program teljesen leállt 2011 végén.

Szemelyácz szerint másfél kilométer autópálya árát érdemes volna abba fektetni, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály kitettségét csökkentsék preventív munkával, ráadásul a most bevezetett bűnmegelőzési tanácsadói hálózat sem költség nélküli, arról nem beszélve, hogy kevésbé tűnik hatékonynak. „Vagy rendőrként lépnek fel egyenruha ide-vagy oda és drogkereső kutyák szerepét töltik be, vagy ha nem, akkor meg mi lesz a feladatuk?” – tette fel a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik