Belföld

Várólistán a szegedi biomassza-erőmű

biomassza-eromu(2)(430x286)(2).jpg (biomassza erőmű)
biomassza-eromu(2)(430x286)(2).jpg (biomassza erőmű)

Nem a tiltakozások, hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség blokkolja a beruházást. Nem adta fel még Benák László, az erőmű-beruházás lebonyolítására létrehozott projektcég vezetője: a projekt jó, csak pénz nincs rá, egyelőre.

Tartalék

Már februárban felfüggesztette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt a hőenergia beszerzési pályázatot, amelyre a Szenergott is beadta jelentkezését, mert rövid idő alatt (januárban írták ki a pályázatot) túl sokan jelentkeztek. Bohács Zsolt, a szegedi Fidesz-KDNP frakcióvezetője még áprilisban azt nyilatkozta, hogy májusban eredményt hirdet az NFÜ. Mostanra kiderült, hogy parkoló pályára tették a szegedi pályázatot. Benák, a Szenergott Kft. ügyvezetője ezt úgy értékelte, hogy a pályázat jó volt, csak nincs forrás.

Magánpénzből is megépítik?

Az év végéig kell kiderülnie annak, lesz-e a nyertesek között visszalépő, amely helyén bekerülhet a szegedi biomasszaüzem. Benák László elmondta, hogy a cég dolgozik tovább, ugyan hatósági engedélyeket még nem szereztek be, de a kérelmi eljárást elindították. Eddig 10 millió forintot meghaladó összeget költöttek a projekt elemeinek megvalósítására. Az ügyvezető szerint az uniós forrás megszerzése csak egy lehetőség. Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy magánpénzből megvalósítják-e abban az esetben, ha mégsem kerülnek be a uniós pénzből finanszírozhatók közé, erre a kérdésre a tulajdonosok (az önkormányzat és a befektető) hivatottak válaszolni. „Eddig sok sikeres pályázatunk volt, vesztes egy sem” – mondta Benák, de arra a kérdésre sem válaszolt, hogy hány sikeres pályázaton vannak már túl.

Miért került tartaléklistára?

A szegedi polgármester az április 16-i közgyűlésen azt is aggályosnak látta, hogy egy éppen felszámolás alatt levő székesfehérvári erőmű majd negyedrészben tulajdonosa, az Energott Kft. alapított projektcéget a biomassza-erőmű uniós forrásainak megszerzésére. A szóban forgó pályázat kínálta támogatási intenzitásról sem kapott információt a közgyűlés áprilisban. A pályázati kiírásban egyébként az szerepel, amennyiben nem önkormányzat, hanem vállalkozó a kedvezményezett, 50-60%- os támogatás adható. Így a 4 milliárd forintos beruházás közel felét önerőként igazolnia kell a pályázónak, egy olyan cégnek, amely egy felszámolás alatt álló vállalkozásnak negyedrészben tulajdonosa. Solymos László, alpolgármester egy áprilisi sajtótájékoztatón azt állította, hogy az Energott cégei közül több áll éppen felszámolás alatt. Az egyik helyi hírportál viszont azt az információt tudta meg, hogy az Energott jegyzett tőkéje közel 8 és fél milliárd forint, adózott eredménye pedig majdnem eléri az 1 milliárd forintot. (Emlékeztetőül: a SZEVIÉP úgy került felszámolásra, hogy tulajdonosa érdekeltségébe tartozó más cégek éppen uniós pályázaton nyertek.) Kerestük az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtóosztályát, válaszaikat hamarosan közöljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik