Belföld

Mesterházy: Rossz a válasz a Mol-INA-ügyre

mesterházy attila (mesterházy attila)
mesterházy attila (mesterházy attila)

Az MSZP elnöke szerint a kormány kapkodó, rossz választ adott a Mol-INA-ügyben, és a nemzeti érdekkel ellentétesen cselekszik, amikor arra biztatja a Molt, hogy adja el részesedését a horvát olajcégben.

Mesterházy Attila pénteken azt mondta az MTI-nek: a magyar hatóságok a Mol-INA-ügyben lefolytattak egy vizsgálatot, amely senkit sem marasztalt el, azóta pedig nem vetődött fel új körülmény, így az MSZP ezt egy lezárt jogi ügynek tekinti.

Az MSZP elnöke szerint ugyanakkor hiba, hogy a kabinet egy kormányhatározattal próbál belenyúlni egy tőzsdei cég stratégiájába. A kormány szembemegy a nemzeti érdekkel, amikor azt mondja, a Mol adja el részesedését a horvát olajtársaságban, ez ugyanis a magyar vállalat régiós vezető szerepét veszélyezteti – jelentette ki.

A szocialista párt álláspontja, hogy a Molnak meg kell tartania részesedését az INA-ban – mondta Mesterházy Attila. Ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy az Orbán-kormány miért “támadja” a horvát kormányt, hiszen Horvátországban az ügyészség nincs a kormány alá rendelve, a Mol-INA-ügyben pedig még az előző, jobboldali kormány idején indult eljárás.

Mesterházy Attila szerint ezért felesleges és igazságtalan a horvát kormányt támadni, mint ahogy Martonyi János külügyminisztert “sem visszatartani, hanem küldeni kellene”, hogy tárgyaljon horvát partnerével.

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek is meg kellene keresnie a horvát kormányfőt, hogy agresszív üzengetés helyett így próbálja rendezni a két ország kapcsolatát befolyásoló politikai vitákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik