Belföld

Huszonéves magyar polihisztor világsikerei

Napkollektor, oktatási robot, animációs filmek, nanotechnológia-kutatás, nemzetközi és hazai díjak – mindezeket egy szegedi egyetemista tudhatja magáénak.

“Nem szeretem a feltaláló kifejezést inkább a megoldások emberének tartom magam. Ha találkozom egy problémával, azonnal azon kezdek gondolkodni, hogyan lehet megoldani” – mondja az ifjú tehetség, aki a szegedi egyetemen találta meg a számítását, ahol most negyedéves anyagmérnök-hallgató. Bár még csak 21 éves a nemzetközi porondon is számos sikert tudhat maga mögött. Kecsenovity Egon a vajdasági Horgosról került Szegedre. Középiskolai tanulmányait a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban végezte színkitűnő eredménnyel, és már ott is számos versenyen részt vett. Az egyetemen nanotechnológiai kutatási témáival az Országos Tudományos Diákköri Konferencián kapott díjakat, illetve nemzetközi folyóiratban megjelent publikáció is született. Egyik-másik témájából külföldi konferencián ért el sikereket.

Javítás és Kicsi Klájd

A fiatal tehetség már nagyszülei hatására kiskorában szeretett megjavítani dolgokat a ház körül és ebből is születtek különböző ötletei. Autodidakta módon később sokféle műszaki tudományág rejtelmeit sajátította el, amelyeket használt is találmányainál. A műszaki tudományok kérdéseinek megfejtése mellett még filmkészítésre is jut ideje. Néhány társával gyurmafigurás karakterű animációs filmeket készít szabadidejében, mintegy kikapcsolódásként. A „Kicsi Klájd és a Nagyvilág” címmel, készült filmek több magyarországi és szerbiai filmfesztiválon is első díjat kaptak kategóriájukban

Az áramszünet esetén is működő napkollektor

Az igazi áttörést tavalyelőtt a hőlégmotoros napkollektorrendszere hozta el neki, amellyel kijutott Londonba az International Youth Science Forum elnevezésű rendezvényre, ahol egyedüliként képviselte Magyarországot 46 ország majdnem 350 diákja között, és bejutott a legjobb 10 előadó közé.

Egon elmondta, hogy az ötletet az adta, hogy édesapja barátja készített a meleg víz előállítására alkalmas napkollektorrendszert, ő pedig észrevette benne az elektromos szivattyút és felmerült benne a gondolat, mi van akkor, ha elmegy az áram. Így talált rá a hőlégmotoros megoldásra, amellyel áramszünet esetén is biztosítható a meleg víz.

Oktatási robot kíváncsiaknak és a  jövőkép

Egy másik, ugyancsak tavaly otthon elkészített találmánya egy 5000 Ft-ból épített oktatási robot, amelyet innovatív díjjal jutalmaztak. Egon azt mesélte: egyszerűen unatkozott tavaly télen és ezért kezdett el robotot építeni, az internetről összegyűjtve hozzá az elektronikai információkat. A találmány egy kisméretű alaprobot, amelyben van egy központi „agyrész” és olyan részek, amelyekre, mint egy Lego játékra, csatlakoztatni lehet különböző, más feladattal ellátott elemeket is. Így egyszerre lehet hasznosítani három oktatási területen, amelyeket egyébként külön tanítanak általában: a műszaki, az elektronikai és a programozási ismeretek területén. Ezen a roboton a diákok mindhárom tudást kreatívan gyakorolhatják.

Egon tehetségét támogatja az egyetem Tehetségpontja és a Sófi Alapítvány. És hogy mi lesz az egyetem után az ifjú tehetséggel? Egon azt mondja kutató vagy egy fejlesztői munkában gondolkodik, de legnagyobb álma az, hogy bejöjjön valamelyik ötlete és saját céget alapíthasson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik