Belföld

Fagyos reggelre ébredt Győr

Győr környékén mínusz 1 fokot mutatott a hőmérő csütörtök reggel.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt közölte: október elejéhez képest meglehetősen hideg és egyre szárazabb levegő érkezik az ország fölé. Emiatt a következő napokban a gyengén szeles vagy szélvédett területeken az éjszakai órákban egyre több helyen várható fagy, és már nem csak a talaj közelében.

Mint kifejtették, Magyarországon október első hetében az átlagos maximum 19, míg a minimum 8–9 Celsius-fok körül alakul, ehhez képest mintegy 6-8 fokkal lesz hidegebb. A napi legalacsonyabb hőmérséklet csütörtöktől vasárnapig mínusz 4 és mínusz 5 fok körül alakul, így az előrejelzések szerint akár több alkalommal is (főként csütörtöktől szombatig) megdőlhet a napi hidegrekord.

Kedd éjszaka Kékestetőn már megdőlt a legalacsonyabb hőmérsékleti maximum rekordja. Az eddigi rekord 4,8 Celsius-fok volt, amelyet 1936-ban Dobogókőn mértek. Most éjjel ennél alacsonyabb maximum hőmérsékletet regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat Kékestetőn, 3,9 fokot.

Csütörtök reggel a Kisalföld nagy részén 0 fok közelében alakult a hőmérséklet, egyes területene pedig már a mínuszok uralták a tájat. Ez leolvasható az Időkép csütörtök hajnali hőtérképéről:

Továbbra is fagyos reggelek

A Kisalföldön, az Időkép adatai szerint több helyen 0 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. A hét többi napján szintén érdemes téli ruhába bújni a kora reggeli órákban, ugyanis még ennél is fagyosabb hajnalok jönnek.

Pénteken országszerte csaknem zavartalan lesz a napsütés, csapadék nem várható, hajnalra viszont helyenként párássá válhat a levegő. Hajnalban -6 és +2°C várható, de napközben sem lesz melegebb 10-13°C-nál.

Szombaton nyugat felől felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. A Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. Hideg, többfelé ismét fagyos reggelre ébredhetünk, napközben 12-16°C várható – írja előrejelzésében az Időkép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik