Belföld

Az oroszok markába kerülhet az INA

ina-mol(210x140)(1).jpg (ina, mol)
ina-mol(210x140)(1).jpg (ina, mol)

Magas rangú kormányzati források szerint nincs mód arra, hogy a horvát állam megvásárolja a Moltól az INA részvényeit, így csak az oroszok vehetnék meg azokat, amely a horvát stratégiai érdekekkel teljesen ellentétes – értesült a Jutarnji List című zágrábi napilap.

Kapcsolódó cikkek

A lap szerint sem a magyar, sem a horvát félnek nem felelne meg az INA részvényeinek eladása egy olyan pillanatban, amikor a piac az egész világon nehéz helyzetben van. Horvátországnak nincs 3 milliárd eurója, hogy megvásárolja a Mol részesedését, azokat csak valamelyik orosz vállalat vásárolhatná meg, ami a horvát fél helyzetét csak tovább gyengítené. Nemcsak azért, mert az oroszok a vezetői jogokat is megörökölnék – és amelyekről a vásárlást követően már nem lehetne egyezkedni az új tulajdonossal -, hanem azért is, mert az oroszok teljesen a saját érdekeiknek rendelnék alá a vállalatot, ami a horvát stratégiai érdekekkel teljesen ellentétes – zárult a Jutarnji List cikke.

A lap szerint az Orbán-kormány világossá tette, hogy a Mol érdeke egyben Magyarország nemzeti érdeke is, ezért a Hernádi Zsolt kiadatására szóló kérelem sem a Mol, hanem a magyar állam problémája.

Azzal, hogy egy igazságügyi pert államközi problémává növeltek, Budapest egyértelmű üzenetet küldött, hogy Magyarországot a továbbiakban nem érdeklik Mladen Bajic horvát főügyész lépései, az események további alakulásának felelősségét Zoran Milanovic kormányára hárítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik