Belföld

Elítélték a rablógyilkos bandavezért Győrben

Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla szerdán azt a férfit, aki társaival számos rablást követett el 2009 őszén és telén. Hajba József legkorábban harminc év múlva szabadulhat.

Széplaki László bíró az ítélet kihirdetésekor jelezte: ezzel helybenhagyták a Szombathelyi Törvényszék tavaly nyári elsőfokú ítéletét, amely ellen megalapozatlanság, bizonyítottság hiányát felvetve, valamint enyhítésért fellebbezett a többszörösen visszaeső férfi.

A férfit emberölés mellett kilenc rablás és egy rablási kísérlet, testi sértés, személyi szabadság megsértése, lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés és más cselekmények miatt ítéltek most el.

A férfit hátba lőtt egy fővárosi pénzváltót, hogy megszerezze 50 millió forintját. A táskában, amellyel elmenekült viszont csak mintegy egymillió volt. A kórházba szállítás közben sérüléseibe belehaló áldozat ruhájában viszont 46 millió forintot, hatezer dollárt és ezer eurót találtak.

Egy héttel később Hajba József egy fővárosi kaszinóban csaknem 700 ezer forintot rabolt, miután combon lőtte a biztonsági őrt.
Pár napra rá pedig két társával öt napon belül kétszer is megpróbált pénzhez jutni egy hegyeshalmi pénzváltóban. A több más támadásban is részt vevő Márton Gábort első fokon és most jogerősen is 13 év fegyházra ítélték, míg másik társát, Vékás Sándort első fokon 12, most 10 év fegyházra ítélte a bíróság.

Első alkalommal csaknem négymillió forint volt zsákmányuk, de másodjára pénz nélkül menekültek el, miután az alkalmazott megnyomta a vészcsengőt. Még aznap mintegy 400 ezer forintot raboltak egy kőszegi váltóban.

Napokkal később Hajba József, Vékás Sándor és Lakatos Róbert nevű társuk – akit most jogerősen 11 évi fegyházbüntetéssel sújtott az ítélőtábla – egyikük volt budapesti munkahelyén próbált értékeket szerezni. Miután pénzhez nem jutottak, a széffel és a videoszerverrel távoztak, azt őrt pedig megkötözve hátrahagyták.

Hajba és Vékás még aznap 360 ezer forintot rabolt egy budapesti játékteremből. Ennek során Hajba József combon lőtte a biztonsági őrt. Pár napra rá négyen indultak a fővárosba, és egy másik játékteremből 400 ezer forintot zsákmányoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik