Belföld

Biztonságosabb volt idén a Balaton és a Velencei-tó

biciklis rendőrök (biciklis rendőr, rendőr, )
biciklis rendőrök (biciklis rendőr, rendőr, )

Csak a turisták száma gyarapodott, a bűnözőké nem.

A több vendég és a megszaporodó program mellett kevesebb bűncselekmény, a szabálysértések csökkenése és nem romló közlekedésbiztonsági helyzet jellemezte idén nyáron a Balaton és a Velencei-tó térségét – jelentette ki szerdán, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság évadzáró ülése után az országos rendőrfőkapitány.

Papp Károly a négy megyét érintő zalakarosi tanácskozást követő sajtótájékoztatón kifejtette: idén nyáron soha nem látott mennyiségű rendezvény volt a Balaton és a Velencei-tó térségében, ahol a nyári turisztikai szezonban növekedett a vendégéjszakák száma is. Mindezek mellett a szubjektív biztonságérzetet befolyásoló bűncselekmények számában csökkenés volt tapasztalható, emberölés nem fordult elő, “félelemkeltő bűnözés nem volt jellemző” sem a Balatonnál, sem a Velencei-tónál – fogalmazott.

MTI fotó

Ez utóbbi kapcsán említést tett arról, hogy az idén a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság által koordinált közbiztonsági tevékenység részeként még a nyár elején razziasorozatot hajtottak végre, amelynek során több körözött embert fogtak el. Kifejtette: a súlyos testi sértések, a rablások, a besurranásos és betöréses lopások, a gépkocsilopások és a tulajdon elleni bűncselekmények száma is csökkent a tavaly nyári adatokhoz képest.

A főkapitány úgy fogalmazott: bár a rendőrséget sokszor vádolják azzal, hogy “pénzbehajtó” tevékenységet folytat, erre rácáfol, hogy a nyári hónapokban a négy megyében 10 százalékkal kevesebb szabálysértési feljelentést tettek és 23 százalékkal kevesebb állampolgárral szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

A közlekedésbiztonságot jellemezve elmondta: a halálos balesetek száma a tavalyi hatról idén nyolcra emelkedett, nem változott a súlyos, de csökkent a könnyebb sérülésekkel járó közúti tragédiák száma. A múlt évben négyen, idén ketten fulladtak bele a Balatonba, a Velencei-tónál egy vízbefulladás történt.

Az idei szezon mérlege

A Készenléti Rendőrség naponta átlagosan 141 munkatársával erősítette meg a közterületi szolgálatot, a 8800 készenléti rendőr 118 ezer szolgálati órát teljesített a két tónál. A rendőrségi helikopter naponta háromszor szállt fel, hogy a vízi rendészeti szabályok ellenőrzésében, közúti közlekedési ellenőrzésekben, terepkutatásokban vagy rendezvények biztosításában segédkezzen.

Két hónap alatt 60 ezer rendőr 600 ezer szolgálati órát teljesített a Balatonnál és a Velencei-tónál, kiváló együttműködésben a katasztrófavédelmi szervezetekkel, a vízi mentőkkel, a polgárőrségekkel, az önkormányzatokkal vagy akár a magán biztonsági szolgálatokkal, s csupán egyetlen – alaptalannak bizonyuló – panasz fordult elő rendőri intézkedés miatt – foglalta össze Papp Károly.

Fülöp Valter, Zala megye rendőrfőkapitánya annyit fűzött hozzá: sokkal jobb együttműködési készséget tapasztaltak ezen a nyáron minden érintettet beleértve. Hozzátette azt is: a több vendég ellenére az ismertté vált bűncselekmények száma 11 százalékkal csökkent a négy megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik