Belföld

A váci távhő is vitatja a kötbért

Távhő fűtőmű (távhő, vác, )
Távhő fűtőmű (távhő, vác, )

Nemcsak az 54 milliós összeggel, de a fogyasztóvédők egész eljárásával nem ért egyet a cég.

Hibás számlák büntetése

Tíz távhőszolgáltatónak kell fizetnie, mert nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat a rezsicsökkentésről.

Akár már holnap beadhatja hatoldalas fellebbezését a Váci Távhő Kft. a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez, amely a számlázás formai hibáira hivatkozva 54 millió forintos kötbért vetett ki a közművállalatra. A hatóság szerint több vidéki közműcéghez hasonlóan a váciak sem megfelelő formában tájékoztatták a lakosságot a rezsicsökkentéssel megtakarított összegekről.

Nem elég részletes?

Rakonczai Róbert, a Váci Távhő Kft. ügyvezetője ezt vitatja, hiszen minden számlán erős narancssárga csíkban jelent meg, hogy mennyivel kell kevesebbet fizetni. ” 2710 lakossági fogyasztónk van, közülük 1200 háztartásnál a hidegvíz-fogyasztás adatai is szerepelnek a számlákon. Azon lehet vitázni, hogy utóbbiakon külön sorban kellett volna feltüntetni a vízfogyasztáson és külön a hődíjon megtakarított összeget, de véleményünk szerint mondjuk ezer meg ötszáz forint spórolás összesen ezerötszáz forintnyi megtakarítás egy sorban is. Ezek az összegek pedig pontosan ott szerepelnek minden számlán – tette hozzá a cégvezető.

Fotó: MTI Kovács Attila

Dupla kötbér

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ehhez képest elhibázott soronként tízezer, vagyis minden fogyasztó minden számlája után húszezer forintos kötbér megfizetésére kötelezte a váci távhőcéget, így jött ki a kft. költségvetéséhez képest horribilis, több mint 54 millió forintos büntetési összeg. Rakoncai Róbert szerint a legrosszabb esetben is csak a vízdíjat is tartalmazó papíroknál merülhet fel vita, de a kötbér ebben az esetben csak 24 millió forint lenne, nem pedig több mint a duplája.

Minden cég kiakadt

A váci városi képviselőtestület a múlt héten rendkívüli közgyűlésen döntötte el, hogy az önkormányzati közműcég a kötbér teljes összegét vitassa fellebbezésében, mint ahogy ezt teszi a hibás számlaformátumok miatt pellengérre állított többi távhőcég is.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos szeptember végén örömmel tudatta, hogy végre a vállalatok is fizetnek kötbért a lakosságnak, ha valamit elhibáznak. Pest megyében eddig a budaörsi, a százhalombattai és a váci közművállalat kapott értesítést, hogy hibázott a lakosság pontos tájékoztatásában. Minden érintett város hangsúlyozza, hogy távhőszolgáltatóik a rezsicsökkentést pontosan teljesítik, így nem fogadják el a magas kötbéreket. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Népszabadságnak indulatosan nyilatkozva egyenesen úgy fogalmazott, hogy a döntés a „Fidesz által befolyásolt, felháborító, gátlástalan, igazságtalan öngól”, ami a kormánypárti többségű önkormányzatok számára a legkellemetlenebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik