Belföld

Nincstelennek lenni bűn?

Csendes demonstrációval csatlakoztak civilek Szegeden, a Fidesz székház előtt a budapesti tüntetéshez, amelyet azért szerveztek, mert elfogadta a parlament az életvitelszerűen az utcán élők szabálysértési büntethetőségét.

Szolidaritás?


Három hajléktalan és nagyjából tíz civil csoportosult a Victor Hugo utcában, ők demonstráltak a hontalanok jogaiért. A fagyhalált halt sorstársak emlékére mécseseket gyújtottak.

Becslések szerint Szegeden 6-700 hajléktalan él, nappali melegedők és hajléktalan szállók biztosítanak számukra átmeneti menedéket.

Élni kell!

„Napi 500 dobozt kell ahhoz összegyűjtenem, hogy 1000 forintot kapjak értük az egyik nagyáruházban. Sokat kell ahhoz kukázni. Nem szégyen, valamiből élni kell. Műanyag palackot, üres üvegeket is vissza szoktam vinni. Összejön a kis kenyérre való” – meséli az egyik szegedi utcákon élő hajléktalan. Azt is elmeséli, hogy nemrégiben az árvízi emlékmű alatt rendezkedett be néhány társával, jól megvannak, a rendőrök jönnek néha ellenőrizni, de nem bántják őket. Egyszer gyűlt meg a baja a hatóságokkal az ötvenéves férfinak, amikor szemetelés miatt feljelentették.

Koldus rendelet

Büntethetik a hajléktalanokat

Pénzbírsággal, közmunkával, de akár börtönnel is sújthatják a tiltott helyen lakókat. A hétfői parlamenti döntésről itt olvashat.

Szeged az elsők között 2005-ben – három szocialista képviselő kezdeményezésére – hozott koldulást tiltó rendeletet. Még azt is kezdeményezték, hogy az utcán zenélőket egy bizottság vizsgáztassa le, mielőtt dalra fakadnának, vagy elővennék a szájharmonikát. Egy éves szünet után – az Alkotmánybíróság tavalyi döntése nyomán hatályon kívül kerültek a helyi rendeletek – most újra büntethetők lesznek a hajléktalanok.

Olvasói sztorik