Belföld

Jön a lex Papcsák

papcsák ferenc (papcsák ferenc, )
papcsák ferenc (papcsák ferenc, )

A szocialisták módosítanák a helyi önkormányzatokról szóló törvényt.

Pál Tibor és Tóth Csaba átláthatóbbá tenné az önkormányzati közbeszerzéseket. A két szocialista képviselő ezért javasolja, hogy „a kétezernél több lakosú településeken pénzügyi bizottságot”, a tízezer fősnél nagyobb településeken közbeszerzési bizottságot hozzon létre a képviselő-testület. „A vagyonnyilatkozatok vizsgálatát a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott bizottság végzi, amely gondoskodik azok nyilvántartásáról, kezeléséről és őrzéséről” – írják javaslatukban az ellenzéki képviselők.

Indokolásuk szerint „2010-ig, a kormányváltásig a nagyobb települések képviselő-testületei majdnem mindenhol működtettek olyan bizottságot, amely a közbeszerzésekkel foglalkozott. Ez a gyakorlat 2010 után megszűnt, kikerültek a testületek ellenőrzése alól a közbeszerzési eljárások. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkormányzatok több esetben kiszervezték, az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelőnek adták át a közbeszerzések lebonyolítását.

Ezzel csökken a képviselő-testületek rálátása a helyi ügyekre. Erre jó példa – a szocialisták szerint – a nemrég Zuglóban kirobbant botrány, amely mutatja, milyen jellegű visszaélésekre ad lehetőséget az, ha nincsen megfelelő kontroll a közbeszerzések felett.

A hangfelvétel miatt egyébként Papcsák Ferenc is feljelentést tett. A XIV. kerületi önkormányzat tudatta, hogy a polgármester személyesen juttatta el a hangfelvétel ügyében tett feljelentését a szocialistáknak, s a hatóságoktól a hangfelvétel készítése körülményeinek, illetve az abban elhangzottak valóságtartalmának a vizsgálatát is kérte.

Az Index Papcsák beágyazottságáról

Az Index közben arról ír, hogy noha 100 milliós korrupcióval vádolták meg, a Fidesz kitart a zuglói polgármester mellett. Papcsák Ferenc megítélése nem változott a párton belül a múlt héten nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. Annak ellenére sem, hogy a szintén Fidesz–KDNP-színekben megválasztott alpolgármester lényegében megerősítette, az ő irodájában egy valódi beszélgetésen készült a felvétel.


Fotó: Kummer János

Az Index által meg nem nevezett országgyűlési képviselők szerint a pártvezetés azért is kitart Papcsák mellett, mert régi Fidesz-tag, sokat tett a kormánypártért. A politikust a Fidesz kongresszusán újra beválasztották a párt számvizsgáló bizottságába, amely a párt vagyonkezelésének, pénzügyeinek ellenőrzéséért felel és megtarthatja a zuglói választókerület vezető címét, vagyis nagy valószínűséggel őt indítják egyéniben a 2014-es választáson.

Az Index megkérdezte a politikust, hogy a párt elnöksége, illetve személy szerint Orbán Viktor nem jelezte-e neki, hogy a helyi botrányok miatt elvesztheti jelöltségét. Papcsák annyit mondott, hogy a pártvezetésből senki sem kereste emiatt, majd Pesti Imréhez, a Fidesz budapesti regionális igazgatójához irányította lapot, mert ilyen ügyekben ő jogosult nyilatkozni. Hozzátette: a továbbiakban is Zuglóért dolgozik, és a zuglói emberek mondanak majd véleményt a munkájáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik