Belföld

Az AB döntött a 2006-os tüntetők ítéleteiről

2006-os zavargások (2006)
2006-os zavargások (2006)

Az Alkotmánybíróság (AB) elutasította a 2006-os őszi tömegoszlatásokkal kapcsolatos semmisségi törvény alkotmányellenességére irányuló beadványokat, azaz szabályosnak fogadták el az "igazságtételi" jogalkotást.

A vizsgált törvény szerint semmisek a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, garázdaság miatti, kizárólag rendőri jelentésre, tanúvallomásra alapozott ítéletek. A jogkövetkezményeket a bíróságoknak kellett megállapítaniuk – derül ki az Alkotmánybíróság honlapjáról.

A törvényt húsz ítélkező bíró támadta meg az AB előtt, mert álláspontjuk szerint az sérti többek között a jogállamiság, a hatalommegosztás és a bírói függetlenség elvét.

Az AB korábbi gyakorlatával összhangban arra alapította döntését, hogy a törvényhozónak jogában áll politikai céljai megvalósítása érdekében az “igazságtételi” jogalkotás.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a “jogerő olyan áttörése”, amely kizárólag az elítéltek javára történt, nem sérti a jogállamiság követelményét. A testület szerint a jogalkotó a hatalmi ágak megosztásának, illetve a bíró függetlenségnek az elvét sem sértette meg azzal, hogy a törvény erejénél fogva semmissé nyilvánította azok elítélését, akiket a 2006 őszi tüntetésekhez kötődő eljárásokban ítéltek el.

Az Alkotmánybíróság megállapította továbbá: a Semmisségi törvény a csak a rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapított elítéléseket kívánta jóvátételben részesíteni..

Az Alkotmánybíróság rámutatott arra, hogy a jogalkotó más utat is választhatott volna (például amnesztia-törvényt), azonban más államok tapasztalatait is figyelembe véve, a többi lehetséges út bejárása sem garantált volna problémáktól mentes, hatékonyabb megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik