Belföld

Őszi könyvtári napok a Somogyi-könyvtárban

Műfaji és hangulati sokszínűség jellemzi az idei Őszi Könyvtári Napok Somogyi-könyvtári programjait. Számos sztárral és izgalmas vendégekkel készült az őszre a bibliotéka.

Igazi „húzónevek”, azaz jeles személyiségek részvételével előadóestek, beszélgetések és könyvbemutatók, színházi játék és közönségtalálkozó, családi és gyermekprogramok mellett a hagyományos Somogyi-könyvtári emléknap eseményei szerepelnek a kínálatban – közölte a Szeged24-gyel Andóczi Balogh Éva PR munkatárs.  Csak néház ízelítő a gazdag programból kevdcsinálásul.

Móricz Zsigmond 1924-25-ös „naplószilánkjaiból” állította össze kétrészes önálló estjét Koltai Róbert színművész. A fölzaklató, szinte már az „élveboncolás” határmezsgyéjét átlépő önvallomás megrendítő drámaiságú Móricz-képet rajzol elénk. A különleges színházi estre október 3-án, délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában várják az érdeklődőket.

A közelmúltban elhunyt Erőss Zsolt hegymászó felesége, Sterczer Hilda férje önéletrajzi kötetéről és fotóalbumáról, a Himalája és a magashegyek világáról október 8-án, délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában beszél vetítőképes előadásában.

Október 10-én, délután 5 órától Kulka János Kossuth-díjas színművész lesz a könyvtár vendége és Önéletrajz című könyve kapcsán mesél művészi pályájáról és magánéletéről.

Az idei őszi programoknak különleges aktualitást ad, hogy 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárat. Október 17-én délelőtt délelőtti felolvasóülésen Szeged újjászületéséről, a könyvtár alapítványi gyűjteményéről hangzanak el előadások. Délután pedig egy királysétán  Ferenc József 1883-as szegedi körútjának állomáshelyeit látogathatják meg az érdeklődők.

A számos izgalmas program egyik nem mindennapi eseménye lesz októberben az a tárlat is, ahol a világhírű, 100 éve született Robert Capa fotóművész, haditudósító, emlékeznek meg valamint az ugyancsak egy évszázados múltra visszatekintő  szegedi Korzó moziról.

Az őszi könyvtári események teljes programfüzete letölthető itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik