Belföld

Új választási bizottság alakulhat hétfőn

szavazóurna (szavazóurna)
szavazóurna (szavazóurna)

Amelyet Országos Választási Bizottság helyett már Nemzeti Választási Bizottságnak fognak nevezni.

Áder János köztársasági elnök pénteken megtette javaslatát az Országos Választási Bizottság (OVB) helyébe lépő Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Országgyűlés által megválasztandó hét tagjára, valamint három póttagjára. Az államfő a Sándor-palotában mutatta be jelöltjeit újságírók előtt.

Áder János jelöltjei között van az OVB két korábbi tagja, Bozsóki Éva és Sasvári Róbert. Az NVB tagjának javasolta megválasztani továbbá a köztársasági elnök Tóta Áronné Zentai Ildikót, Patyi Andrást, Csenterics Ferencet, Boda Pált és Fábián Adriánt. Póttag lehet Bodnár Eszter, Lugossy-Sági Krisztina és Rádi Péter.

Ha az Országgyűlés hétfőn támogatja az államfő által jelölt tagokat, akkor – parlamenti eskütételük után – akár már hétfőn alakuló ülést tarthatnak, amelyen megválasztják maguk közül a testület elnökét és elnökhelyettesét. A parlament által választott tagok mandátuma kilenc évre szól.

Az Országgyűlés a jogász végzettségű tagokat kétharmados többséggel választja meg, ám ha ez két alkalommal nem sikerül, a harmadik körben már elég a jelenlévő képviselők egyszerű többsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik