Belföld

Szegedi várostörténet fotós szemmel

Illés Tibor fotós-újságíró Szeged történelmének méltatlanul elfeledett, vagy éppen rejtett értékeit a lehető legnagyobb részletességgel tárja az internet segítségével a nagyközönségnek.

– Szeged nagy és dicső múlttal rendelkezik, sokan kutatták, megírták történetét. A régmúlt és a jelen kapcsolata sokunk számára fontos, hiszen így érthetők meg a ránk maradt emlékek, épületek jelentősége. De a jelen is számos érdekességet tartogat, melyeket sokféleképpen lehet bemutatni, dokumentálni, azonban az új fotós technikák elterjedésével teljesen új szemszögből is ábrázolhatók – válaszolta Illés Tibor, amikor arról kérdeztük, milyen célok vezérlik munkája során.

Megőrizni a múlt emlékeit

A fotózás nagyon fontos – folytatta – hiszen rohanó világunkban oly gyakran tűnnek el a közel- vagy a régmúlt emlékei. Ezért fotós szemmel járom a várost, figyelem a változásokat, az elkészült képek mellé pedig felkutatom az épületek, emberek, közlekedési eszközök történetét, majd az eredményt a Szeged Panoráma (szegedpanorama.blogspot.hu) blogon rögvest közzé is teszem. Feldolgoztam mindkét „régi” hidunk, a dóm születésének pillanatait, vagy épp a szegedi ferencesek és templomuk történetét, a szegedi városrészek, régi foglalatosságok, hajdani gyáraink múltját, jelenét.

„Egy kép többet mond ezer szónál” tartja a mondás, és így véli Illés Tibor is, hozzátéve: a képek mellé adott mondatok sokat segítenek a múlt, a jelen és talán a jövő megértésében. Az egyszerű fényképeknél pedig mindenképpen többet árulnak el az új technológiával, a panorámafotózással és az óriásfelbontással készült képek.

Illés Tibor közel tíz éve rabja ennek a technikának, csiszolgatta, tanulgatta, feszegette a határokat. Az elmúlt évek során közel négyezer panorámaképet készített szerte az országban és Szegeden. Ezek nagy részét ma már a világban bárki láthatja a Google Earth alkalmazásban, vagy a világtérképre helyezve

Az egész világ többet tudhat meg Szegedről

– Ezek a panorámaképek egy túrává összefűzve még Szeged látványosságain is végigvezeti a város iránt érdeklődőket. Sajnos ez a túra éppen Szeged számára nem kapott kellő figyelmet. Egy korábbi városi pályázattal ugyan némiképp támogatták a munkámat, de a kész produktum iránt senki sem érdeklődött tovább, holott az idegenforgalom számára sok lehetőséget rejt magában – mondta el Tibor.

A különleges fotók készítője azonban sohasem adja fel, pénzügyi és erkölcsi támogatás nélkül is rendületlenül bővítgeti a kollekciót, írja a helytörténeti érdekességeket és küldözgeti a megjelent írásait a helyi és az országos médiumoknak. Néha „ráharap” a sajtó egy-egy történetre, és elviszi ország-világ felé Szeged hírét. Így volt ez a dicstelen véget ért Szőke Tisza hajó vagy épp a dómról készített óriási felbontású fotó esetében is.

A gigapixelek csodája

Már a „simogatós” okostelefonokkal is készíthetők jó minőségű képek, de a részletek valóban csak pixelekben mérhetők. Illés Tibor számára ma már a száz és ezer megapixelek, a gigapixelek világa a mérték. Számos olyan épületet fotózott már le ezzel a technológiával, melyek apró részletei csak így fedezhetők fel. Az 1,36 gigapixeles kép, mely egyedülálló az épületfotózásban pedig épp a szegedi Fogadalmi templomot ábrázolja, melyet több mint 20 ezren láttak már a világhálón. Így készült el „legújabb” hidunk, az M43-as Móra-hídjának 570 megapixeles, és a Móra Ferenc Múzeumban őrzött Munkácsy Honfoglalás-színvázlat 690 megapixeles képe is. Az eddig elkészült több mint kétszáz kép itt nézhető meg.

A panorámafotózás, a virtuális túra és a több száz megapixeles képek kombinálásával pedig több, nagy sikerű szegedi tárlat képeiben is gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Mobil planetáriummal járja az országot

És ha valakinek még ez se lenne elég, Illés Tibor még a csillagok szerelmese is lett. 1980 óta lesi különböző, eleinte saját maga készített, később profi távcsövekkel, saját obszervatóriumából a csillagos eget. A Partiscum Csillagászati Egyesület vezetőjeként pedig saját tervezésű, hazai kivitelezésű 6 méteres, 40 főt befogadó mobil planetáriumával járja az országot, és megpróbálja a gyermekek és felnőttek világról alkotott képét az univerzum csodáival kibővíteni. Az idén immár harmadik alkalommal sikerült több ezer embert kicsalnia a Dóm térre a Csillagászat Napja alkalmából, ahol sokan csak most pillantottak bele először egy távcsőbe és érezték meg a „Galilei-élményt”.

Régi épületek rejtett részletei

– A helytörténet érdekességeinek feldolgozása, a jelen eseményeinek dokumentálása mellett persze számtalan tervem van még. Módszeresen elkezdtem fotózni a város régi épületeinek rejtett részleteit, így megőrizve a homlokzatok díszítőelemeit az utókornak. Tovább folytatom a városi virtuális túrát, újabb elemek, épületek bekapcsolásával. Jövő tavaszra szeretném beüzemelni a szegedi Naprendszer-túrát, további ismertséget hozva ezzel a városnak.

Persze mindez támogatók nélkül nehezen – tette hozzá -, nagyon lassan halad, és sokszor a hivatalok vagy épp a város érdektelensége nehezíti a dolgokat. De ezzel egy elszánt ember nem törődik… bár néhány jólelkű mecénás segítsége jól jönne, hiszen sem a múlt, sem a jövő nem várhat – véli Illés Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik