Belföld

Szegedi konferencia a társadalmi felelősségvállalásról

Szerb-magyar-civil-egyuttmukodes(960x640)(1).jpg (Szerb-magyar civil együttműködés)
Szerb-magyar-civil-egyuttmukodes(960x640)(1).jpg (Szerb-magyar civil együttműködés)

A régióban lévő vállalatok társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepéről tartanak konferenciát Szegeden pénteken és szombaton.

Egy évig tart Csongrád megyében az a szerb-magyar pályázati program, melynek célja, hogy hatékony együttműködést építsen ki a civilszervezetek, valamint a kis- és középvállalkozások között. A határon átnyúló projekt elsődleges célja, hogy a profitorientált vállalati szférát, valamint a nonprofit civil szektort közelítse egymáshoz.

A szombaton záruló eseményen igyekeznek bemutatni a jó gyakorlatokat, de cél az is, hogy egyre több kis- és közepes vállalkozást vonjanak be a társadalmi problémák megoldásába. B. Balogh Edit, a határon átnyúló együttműködésben megvalósuló projektben résztvevő Talentum Alapítvány elnöke hangsúlyozta: jó célra nem kell feltétlenül sok pénzt fordítaniuk a vállalatoknak, így is lehet hatékony az együttműködés. A szegedi székhelyű civilszervezet és a szabadkai Caritas márciusban indította el uniós támogatással Az együtt könnyebb! (Zajedno je bolje!) című programot, azzal a szándékkal, hogy a Dél-Alföldön és a Vajdaságban meghonosítsa a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának kultúráját, mely CSR néven vált ismertté az angol kifejezés (corporate social responsibility) után.

Nemzetközi példák is mutatják, hogy eredményesebben lehet megvalósítani a CSR-kezdeményezéseket civilszervezetek, nonprofit intézmények bevonásával. A programokhoz a vállalatok tőkével és szakértelemmel, a civilek saját szaktudásuk mellett hely- és helyzetismerettel járulhatnak hozzá – közölte a szakember, hozzátéve: a vállalati tőke nem feltétlenül anyagi erőforrást jelent, a cégek részt vehetnek a programokban például alkalmazottaik munkavégzésével is.

Ha egy cég ugyanis nyersanyagot, tudást, innovációt tud felajánlani a civilekenek, az nem feltétlenül adomány, ahogy ezt korábban értelmezték. A civilszervezetek önkéntesei ugyanis a maguk által hozzáadott munkával növelhetik a létrehozott termékek értékét, így az együttműködés hasznos mind a két fél számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik