Belföld

Sok pénzt hozhat a Duna

duna (duna)
duna (duna)

Turisztikai és így gazdasági fellendülést remél a teljes magyar Duna szakaszon a  Magyar Limes Szövetség, amelyhez a napokban Szob is csatlakozott.

Országhatárokon átnyúló világörökségi helyszínt akarnak létrehozni „ A Római Birodalom határai”néven futó projekt résztvevői.  Az egykori erődök, őrtornyok, utak és a hozzájuk tartozó települések rendszere végig futott a Duna teljes, 417 kilométeres mostani magyar szakaszán, akár 123 helyszínen lehetne turisztikai látványosságot létrehozni a romok helyén. A világörökségi jelölés előkészítését hazánkban a Forster Központként is jegyzett Világörökség Titkárság végzi.

A Magyar Limes Szövetség ezzel párhuzamosan segítette valamennyi érintett megyében a „kulturális limes-út” turisztikai hasznosítási terveinek és településfejlesztési elképzeléseinek kidolgozását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma épp ennek hatására a szövetséget bízta meg a projektgazdai feladatokkal, ha a sikeres előkészítés után 2014-től megnyílnak az uniós források a tervek megvalósításához.

Ha 2015-ben be tudjuk adni az UNESCO-nak a világörökségi pályázatot és sikerül elnyerni a címet, 2016-tól a magyar Duna-part római maradványai világörökségi védelem alá kerülhetnének. Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség ügyvezető elnöke szerkesztőségünknek elmondta: – Szob belépésével az érintett települések negyven százaléka már csatlakozott a projekthez és számuk folyamatosan bővül. Magyarország érdeke, hogy a jelöléssel járó világhírt kihasználva ebben a térségben is célzott turisztikai fejlesztések valósuljanak meg. A római kori emlékek mellett pedig már könnyebb lenne eladni egyéb kincseinket is Pannonhalmától, Visegrádtól Gemencen át a színvonalas wellness szolgáltatásokig – tette hozzá a szövetség vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik