Belföld

Kutatók éjszakája: az érzékszerveken túl

A Bay Zoltán Alkalmazott KutatásiKözhasznú Nonprofit Kft. Biotechnológiai Intézete és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is megnyitja kapuit péntek este, azok előtt akiket a tudomány titkai érdeklelnek..

Az érzékelésen túli világba kalauzolja vendégeit aBay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit
Kft. Biotechnológiai Intézete – közölte a Szeged24-gyel Szabó Eszter PR referens. Elmondta: az idén húsz éves intézményben a láthatatlan is láthatóvá válik péntek éjszaka.

A résztvevők egy előadás keretében beteinthetnek a baktériumok láthatatlan világába, ahol megtudhatják miért hasznosak és mire jók a baktériumok. Az Analitikai laboratórium látogatói megtudhatják, mi is a szuperjég, hogyan tudunk LED lámpát csinálni krumpliból, illetve hogy milyen összetevői vannak olyan hétköznapi folyadékoknak, mint például a sör. Az intézmény Derkovits fasori épületébe látogatók az állatok érzékelésének világába, az emberi léptéken sokszor túlmutató, láthatatlan dimenzióiba is betekintést nyerhetnek.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában a sejttenyésztés alapjaival ismerkedhetnek a téma iránt fogékony érdeklődők, emellett alternatív elektrofiziológiai eljárásokról és a gyógyszerek célzott bejuttatásáról is hallgathatnak előadást a látogatók. Az intézményt felkereső vendégek a lézerszobrászat rejtelmeibe is betekinthetnek: egy bemutató keretében a fény segítségével finoman mozgatható lézercsipeszt működés közben is megnézhetnek, sőt, ki is próbálhatnak a program résztvevői.

A programok kivétel nélkül ingyenesek, viszont szinte minden esetben regisztrációhoz kötöttek. A szervezők 
ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy regisztráljanak a www.kutatokejszakaja.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik