Belföld

Kokainozás: semmit nem ér Lazáry gyorstesztje

lazáry viktor vizelet tesztje (lazáry viktor, vizelet teszt)
lazáry viktor vizelet tesztje (lazáry viktor, vizelet teszt)

Hiába lobogtatja Lazáry Viktor a negatív gyorstesztjét, az semmit nem bizonyít, de az MSZP is bajban lesz, ha a bíróság előtt kell megvédenie állításait.

Médiatörténeti pillanathoz érkeztünk, a nyugat.hu például képsorozatban számol be Lazáry Viktor szombathelyi fideszes alpolgármester vizeléséről. Lazáry azért vizelt úgymond nyilvánosan, mert az MSZP megvádolta, hogy kokaint szív. A politikus emiatt elvégeztetett egy gyorstesztet, ez lett – egyébként immáron másodszor – negatív.

Ám hiába a médiafelhajtás, a helyzet az, hogy ez a gyorsteszt nem ér semmit. De nemcsak Lazáry érve válik így semmissé, mint megtudtuk, az MSZP-ének is nehéz lesz bizonyítani drogvádjait, amely szerint Lazáry az elmúlt néhány évben valóban fogyasztott kokaint.

Dr. Zacher Gábor toxikológus a Hír24 kérdésére elmondta: a gyorsteszt nem mindenható, épp ellenkezőleg, semmilyen hatóság előtt nem számít bizonyítéknak. Ezek a gyorstesztek 75-80%-os találati valószínűséggel bírnak, és még az is előfordulhat, hogy olyannál mutatnak pozitív eredményt, aki életében nem látott még kokaint.

Csak a haj vizsgálata ér valamit

A gyorstesztet követheti egy műszeres vizsgálat, amely már hivatalosnak számít. Viszont, mivel a kokain nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, így már ez a vizsgálat sem tudja bebizonyítani, ha valaki két héttel ezelőtt “félholtra szívta magát”.

Hadarits Ferenc osztályvezető főorvos vizsgálatra indul Szombathely fideszes alpolgármestere, Lazáry Viktor vizeletmintájával
Fotó: MTI / Varga György

A hajból lehet maximum utána menni annak, hogy tényleg kokainozott-e valaki, abból ugyanis sokkal hosszabb ideig kimutatható a szer. De, ha egy ilyen vizsgálat el is készül, akkor is csak azt tudhatjuk meg belőle, hogy valaki, valamikor kokainozott. Azt már nem, hogy mikor. Egy ilyen vizsgálatot egyébként magánszemélyként bárki elvégeztethet, ha kifizeti.

Vagy igen, vagy nem

A drogvádat a héten dobta be Czeglédy Csaba, a helyi MSZP-SZTKE-frakció vezetője, aki Szombathelyen egy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az egyik szombathelyi fideszes városvezető drogfüggő, és erre bizonyítékai vannak. A közgyűlés csütörtöki ülésén nevezte meg Lazáry Viktort. A fideszes alpolgármester közleményben cáfolta a vádakat, és azt mondta, hogy feljelentést tesz kényszerítés bűntette és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt.

Az ügyben egyébként Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója is megszólalt. Kocsis azt közölte: “Ha egy közéleti szereplőről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el, annak “nincs pardon”, vagyis nincs helye a közéletben, így a Fideszben sem.”

Olvasói sztorik