Belföld

Ezért is nőnek a várólisták

orvosi rendelő (orvosi rendelő, páciens, )
orvosi rendelő (orvosi rendelő, páciens, )

A kórház tartozása a betegek biztonságos ellátását is veszélyezteti – írja a Világgazdaság.

Az Orvostechnikai Szövetséghez (OSZ) tartozó cégek árbevételének már a negyedét is meghaladják a kórházi adósságok, de egyes vállalatoknál a tartozások aránya az árbevétel 30–50 százalékát is eléri – mondta a Világgazdaságnak a szövetség főtitkára.

A Magyar Államkincstártól (MÁK) kapott adatok szerint augusztus végére már 70,4 milliárd forintnyi számla ellenértékével maradtak el a kórházak, ebből csaknem 30 milliárd forintot több mint hatvan napja ki kellett volna fizetniük – mondta Rásky László a lapnak.

Az egyszer használatos, valamint műtéti eszközöket, gépeket, berendezéseket és informatikai rendszereket szállító cégeket képviselő szövetség főtitkára szerint a kórházak eladósodása nemcsak a cégeket, hanem a betegeket is sújtja. A cégek egy részének arra sincs pénze, hogy feltöltse a készenléti raktárakat, emiatt egyre több műtétet és beavatkozást el kell halasztani, ezért is nőnek a várólisták.

Rásky László elmondta: azt kérték, hogy az Egészségbiztosítási Alapban keletkező maradványnak legalább a felét ne az év végén, hanem lehetőleg már október elsején kapják meg az intézmények, így ki tudnák fizetni a tartozások egy részét.

Az augusztus végéig felhalmozott, nagyjából 38 milliárd forint maradványból mintegy 23 milliárdot felhasználtak ugyan szeptember elején a béremelésre, Rásky László szerint azonban a még meglévő 15 milliárd forintra mindenképpen szükségük lenne a beszállítóknak, mégpedig minél rövidebb időn belül – írta az újság.

Kedden a Napi Gazdaság azt írta a MÁK adataira hivatkozva, hogy  államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány 2013. augusztus végén 98,4 milliárd forintra rúgott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik