Belföld

Csernobili kukorica kerülhet a piacra

Az 1986-ban megsérült atomerőmű környékén földművelésbe fognak a gazdák: gyümölcsöt és takarmányt termelnének.

A huszonhét éve történt baleset miatt a csernobili atomerőmű környéke gyakorlatilag lakatlan, s eddig földművelésre sem használták a közelben fekvő földeket. Ám a területen a vizsgálatok szerint egészséges növények burjánzanak, így elméletileg takarmány is termhet a régóta elhanyagolt földeken.

Az érintett területen mára csökkent a radioaktivitás mértéke, ám a létesítmény körüli 30 kilométeres zónába még mindig tilos a belépés, a hadsereg őrzi a bejáratokat. Ebből azonban csak a belső 10 kilométeres körzet veszélyes az emberi szervezetre hosszabb tartózkodás esetén. A földművelés ugyanakkor a lezárt zónán kívül zajlana – számolt be a hírről az ecolounge.hu.

Kiváló termést várnak

Mivel a földeket már negyed évszázada nem terhelte mezőgazdasági tevékenység, a talaj nagyon gazdag tápanyagokban, így a gazdák remek termésátlagot remélnek. Az erőműben történt baleset előtt főként lent termesztettek ezen a részen, most búzát, napraforgót, kukoricát, egy közeli gazdaságban pedig ribizlit akarnak ültetni. Az első aratás 2-3 év múlva lesz Csernobilban. A piaci felhasználást laboratóriumi vizsgálatok előzik meg, több külföldi szakember vizsgálja meg a gabona sugárszennyezettségét.

Kijev már korábban is vett mintákat a talajból, melyeket Németországban vizsgáltattak meg. Itt kiderül: minden kritériumnak megfelel a termőföld minősége. A leendő gagbonaföldeken mért sugárzás sokkal kisebb mértékű volt, mint az ukrán fővárosban rögzített sugárzási szint.

Nem lesz könnyű dolga ugyanakkor az ekének. A szántókat, legelőket az elmúlt évtizedekben jócskán benőtte a növényzet, sőt kiebb erdők, facsoportok is kialakultak az elnéptelenedett vidéken.

Pár hete foglalkoztunk egy videóval, mely szintén sugárfertőzés sújtotta területen termesztett növényekkel foglalkozott. Ekkor írtunk cikkünkben azokról a mutáns zöldségekről, melyek a helyiek kertéjben teremnek a japán fukushimai atomerőmű közelében. Remélhetőleg csernobilban ezt a lehetőséget is figyelembe veszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik