Belföld

Hétszázmillióból épül át Győr belvárosa

Az összegből a főbb utak után a belváros kisebb utcái is megújulhatnak. Egyben lehetőség nyílik arra, hogy tehermentesítő utakat is kijavítsák, így egyszerre több rendezvény megtartására vagy nagyobb tömeg befogadása is lehetőség nyílik.

A projekt támogatási összege 725 millió forint, a támogatás mértéke pedig 100 százalék. A támogatási szerződést Borkai Zsolt polgármester és Breznovits István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője látta el kézjegyével. A sikeres Széchenyi téri rehabilitáció eredményeit újabb fejlesztésekkel kiegészítő projekt keretében az önkormányzat a konzorciumi partnerek együttműködésével valósítja meg a Belváros integrált funkcióbővítő városrehabilitációját.

A projekt keretében megújul a Király utca, a Dr. Kovács Pál utca, a Hal köz, a Káposztás köz, a Stelczer Lajos utca (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Szappanos köz (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Kenyér köz, a Zsák köz útburkolata, a Király utca és a Dr. Kovács Pál utca pedig új közvilágítást is kap.

A Király utca kiteresedésénél közteret alakítanak ki színpad és médiaakna kiépítésével, ahol egy olyan új közösségi tér jön létre, amely alkalmassá válik kisebb rendezvények megtartására. Itt az előkészítő munka a közművezetékek cseréjével már megkezdődött.

Még az idén megvalósul az Esterházy Palota léghűtéses rendszerének kialakítása, így az intézmény minden évszakban alkalmassá válik magas színvonalú rendezvények megtartására. A projektpartnerek fejlesztéseként megtörténik a Matróz Vendéglő (Dunakapu tér 3.) és az Apáca utca 16. szám alatti épület külső homlokzatának felújítása, a Dunakapu tér 4. szám alatti épület komplex rekonstrukciója és a LaMaréda étterem átalakítása.

A polgármester hangsúlyozta a belvárosi környezet megújítása csak az egyik része a projektnek, emellett fontos, hogy a győriek megismerjék városunk történetét, legendáit, nevezetességeit, mert ezek ismeretében érezhetik igazán Győrt a sajátjuknak. A projekthez ezért soft elemek is társulnak, amelynek keretében olyan programokat szerveznek, mint a tematikus idegenvezetés, a győri legendák felelevenítése, vagy épp a Belvárosi információs tér kialakítása, a győri találmányok, a város híres szülöttei, a helyi ételek táblákon történő bemutatása.

A pályázati forrásból lehetőség nyílik civil szervezetek közvetlen támogatására, a „miniprojektekre” vonatkozó pályázati felhívás a tervek szerint még ebben az évben megjelenik, és a helyi identitást erősítő programok támogathatók belőle. A belvárosi funkcióbővítő városrehabilitáció második üteme a tervek szerint 2014 végére fejeződik be.

Az Útkezelő Szervezet egyébként már megkezdte a Szabadsajtó utca felújítását, az E-on pedig kicseréli a burkolat alatt húzódó áramvezetékeket a Szabadsajtó út – Kis Baross út – Király utca – Dr. Kovács Pál utca nyomvonalon. Az Útkezelő Szervezet tájékoztatása szerint az összehangolt munkával várhatóan november végéig végeznek, a kis Baross utca felújítása pedig jövő év tavaszára várható.

A projekt további részletei itt olvashatók!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik