Belföld

Bedurvul az ősz: zivatarok és talajmenti fagyok

zivatar-elott(960x640)(2).jpg (zivatar, felhőszakadás, felhő, )
zivatar-elott(960x640)(2).jpg (zivatar, felhőszakadás, felhő, )

Az ország dél-nyugati és észak-keleti részére adott ki citromsárga figyelmeztetést a Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétvégén helyenként talajmenti fagy és köd is várható.

Napos időre és esőre egyaránt számítani lehet, a hétvégén, a nappali maximumok várhatóan mindenütt 20 Celsius-fok alatt alakulnak – derül ki az OMSZ csütörtöki előrejelzéséből.

Csütörtökre 8 megyére adtak ki figyelmeztetést a várható heves zivatarok miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, ahol erős szél és jég kísérheti a zivatart.

Pénteken az ország délnyugati harmadán erősen felhős lesz az ég, nyugaton és délen eső, zápor is valószínű. Másutt változóan felhős, többnyire napos időre lehet számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű, de főként Nógrád és Heves megyében, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén nyugati felén a szélvédett, derült területeken talajmenti fagyra is készülni kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 17 fok között alakul.

Szombaton az éjszaka képződő pára-, illetve ködfoltok csak lassan oszlanak fel, de legfeljebb jelentéktelen szitálás fordulhat elő. Emellett általában több órára kisüt a nap, de délnyugaton, nyugaton helyenként beborul az ég. A minimumhőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, mélyebben fekvő helyeken hidegebb is lehet. A nappali maximumok várhatóan 14 és 19 fok között alakulnak.

Vasárnap a nyugati és a déli országrészben jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, ott több helyen fordulhat elő eső. Másutt több-kevesebb napsütés várható, a legtöbb északkeleten. A leghidegebb órákban nagyrészt 6 és 13 fok között alakul a hőmérséklet, de az Északi-középhegység völgyeiben és az Alföldön helyenként ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik