Belföld

Összenőve a szétválasztott sziámi ikrek

A 15 éve Szegeden szétválasztott kisperegi testvérpár jól van, de csak egyikük járhat iskolába.

Meglátogatta otthonában a Metropol az erdélyi sziámi ikerlányokat. Már 15 évesek, Melinda egy aradi gimnáziumba jár, később turizmussal szeretne foglalkozni, Izabella azonban nem mehet iskolába, mert nem tud járni és a beszéde is nehézkes. Két éves korában vették észre, hogy nem fejlődik úgy, mint testvére.

Külön, mégis együtt

A lányok nagyon ragaszkodnak egymáshoz. Volt, hogy Izit Budapestre a Pető Intézetbe vitték fejlesztő terápiára, amit azért kellett félbehagyni, mert pár nap után a testvérek nagyon hiányolták egymást. Melinda az iskolából is gyakran hazatelefonál, hogy testvére hallhassa a hangját.
Édesanyjuk felidézte, hogy a 15 évvel ezelőtti sikeres operáció után, amikor Izabellánálkeringési problémák merültek fel, a gondos ápoláson kívül szerinte még az segített, hogy a lányok inkubátorját szembefordították.


Négy évesen a hódmezővásárhelyi strandon      Fotó: MTI

Szenzációs műtét?

A lányokat szétválasztó Dr. Füzesi Kristóf, gyermeksebész a lapnak azt nyilatkozta az egykori operációról, hogy a közönségsiker nagyobb volt, mint a szakmai bravúr. Középnehéz esetnek tartja a műtétet, mivel az ikrek mindkét tagjának megvolt minden saját létfontosságú szerve, a nehézséget az adta, hogy a májak össze voltak nőve és a szívek egy szívburokban voltak.

A kisperegi sziámi ikrek jelenéről és múltjáról a lapban olvashat többet.

A TV2 a lányok 10. szülinapján idézte fel az egykori műtétet és az első éveket:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik