Belföld

Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

Jövő hét keddtől öt héten át két és félszáz különleges programmal várja az érdeklődőket a felnőtt korba lépett, az egyetem szervezte Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden.

A eseménysorozat idén 18 éves, az idei fesztivál is a műfaji sokszínűség jegyében szerveződik – mondta el a Szeged24-nek a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetője. Tajti Gabriella elmesélte, hogy a fesztivál különlegessége, hogy amatőr és professzionális fellépők műsorai egyaránt megtalálhatók a programkínálatban. A tehetséges egyetemi hallgatónak is lehetőséget kínálnak nagyobb közönség előtt bemutatkozni, és a fővárosi Kossuth-díjas színművész estjét is egyforma lelkesedéssel kínálják az érdeklődőknek.

Öt héten át Szeged 60 helyszínén 250 program várja az érdeklődőket: számos kiállítás, komoly és könnyűzenei koncert, irodalmi est vagy éppen előadás, konferencia. A jövő hét keddtől november hetedikéig tartó őszi seregszemlén többek közt olyan sztárokat és elismert művészeket láthatunk, mint például Eszterházy Péter író, a Kistehén zenekar, a Kaláka együttes, Fülei Balázs zongoraművész, Vizsolyi Lívia fagottművész,a szegedi kötődésű Darvasi László író, Kulka János színművész, a Molnár Dixiland Band, Harcsa Veronika, Kulka János színművész vagy épp a Korai Öröm zenekar.

Külföldi fellépőkben sem lesz hiány, Európa számos országából érkeznek művészek a fesztiválra. A seregszemle keretein belül lesz Fool Moon Acapella fesztivál is. Az eseménysorozat bekapcsolódik majd a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatába is számos izgalmas programmal. Például a Fekete Házban látható váci múmiák restaurálásáról is hallhatunk érdekességeket szakemberektől.

Tajti Gabriella arról is beszámolt, hogy az idei fesztivál kapcsolódik a Weöres Sándor centenáriumhoz. Számtalan rendezvény kapcsolódik az évfordulóhoz, szóban, képben, versben, zenében, filmen és a képzőművészet nyelvén is megjelenítik a költő műveit és életművét.

A kulturális irodavezető elmondta: a több mint egy hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt.

Tajti Gabriella hozzátette: a rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy lehetőség szerint minél szélesebb kultúrkörből merítsünk, és minden korosztálynak, érdeklődési körnek nyújtsunk programlehetőséget. A műfaji sokszínűség mellett másik legfontosabb szempontjuk az igényesség, a művészi színvonal tartása, az értékközvetítés.

A fesztivál részletes programja itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik