Belföld

Áll a bál a bajai választás körül

bajai választás (bajai választás)
bajai választás (bajai választás)

Az MSZP és az Együtt-PM nem nyugszik bele, hogy a helyi választási bizottság elutasította azt a panaszt, amelyet a bajai ötös számú szavazókörben történt, választási csalás gyanúja miatt tettek - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás. A szocialista politikus elmondta, még délután fellebbezést nyújtanak be az ügyben.

A képviselő bizonyítékaik közé sorolta azt az interneten is látható, 444.hu által közzétett felvételt, amelyen egy férfi “kifejezetten elismeri, hogy szervezetten szállít szavazókat a szavazókörbe.” Hozzátette, a férfi arra hivatkozik, hogy az idős emberek csak így tudják leadni a voksaikat. A szocialista képviselő azt mondta, hogy éppen ilyen okok miatt hozták létre a mozgóurna intézményét, ráadásul a felvételeken nem idős, hanem kifejezetten fiatal emberek láthatóak.

Bejelentette, hogy fellebbezésükhöz csatolják egy szemtanú magánokiratba foglalt nyilatkozatát is, amelyik szerint a felvételen látható eset nem egyszeri volt, hanem egész nap zajlottak “ezek a szállítások”.

Emellett beadják a szavazatszámláló bizottság egyik tagjának a nyilatkozatát is. Eszerint a Lungo Drom által a bizottságba delegált tag a szavazás menete során folyamatosan sms-üzeneteket küldött, amelyek – véleményük szerint – alkalmasak lehettek arra, hogy kiderüljön, még kik nem adták le a voksukat.

Harangozó Tamás hivatkozott egy másik, korábban már közzétett felvételre is, amit egy útszélen álldogáló csoport mellől vettek fel az ellenzéki pártok aktivistái.

A 2010-es önkormányzati választásokhoz képest most mintegy másfél százalékkal többen voksoltak – közölte. Az érintett szavazókörben viszont több mint nyolc százalékkal több ember jelent meg, mint három éve – hívta fel a figyelmet.
A képviselő azt is elmondta, hogy az eddig nyilvánosságra került, a “csalás tényét igazolni látszó bizonyítékokon felül” várhatóan további bizonyító erejű felvételek is megjelenhetnek a közeljövőben.

A hvg.hu kedden arról írt, hogy a Baja környéki tanyavilágból érkező, a Lungo Drom által autóval fuvarozott roma szavazók segítették győzelemhez vasárnap a Fidesz jelöltjét, és a részletes szavazóköri eredmények ezt egyértelműen megmutatják.

Fidesz: Szánalmas magyarázkodás

A Fidesz szerint a bajai emberek nem kértek a “Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-jelöltből” és nem kérnek a baloldal “szánalmas magyarázkodásából” sem.

A kormánypárt bajai szervezete az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében fogalmaz így, a szocialisták napközben tett fellebbezési bejelentésére reagálva.

A Fidesz szerint a “baloldal olyanokkal vádaskodik, amelyet maga követett el”, majd emlékeztetnek, hogy hétfőn bejelentést tettek a helyi választási bizottságnál a választók törvénytelen utaztatása miatt.

“A baloldal képtelen tisztességesen kampányolni és tisztességesen veszíteni is” – fogalmaznak, hozzátéve: a vesztes politikai erőnek “illik a választók döntését tudomásul venni, nem pedig magyarázni és tagadni a bukást”.

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást, ahol a Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik