Belföld

A legkorszerűbb rákgyógyszerek nem jutnak el Magyarországra

pirulák (gyógyszer, orvosság)
pirulák (gyógyszer, orvosság)

Évek óta várnak a befogadásra az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban azok a rákgyógyszerek, amelyekkel a fejlettebb világban már régóta hatékonyan gyógyítanak.

Pánikra nincs ok, a daganatos betegek ugyanis hozzájutnak a szükségesnek tartott gyógyszerekhez –derült ki az ATV Szabad Szemmel műsorának riportjából. Bodoky György, a László Kórház főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt esztendőben a gyógyszerek befogadásának üteme lényegesen lelassult: az utóbbi években az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) beadott új gyógyszerek között nincs jóváhagyott, a legkorszerűbb terápiákat tehát nem finanszírozza az OEP.

Nincsenek egyenlő esélyek

Baraczka Mariann, a Health Capital igazgatósági elnöke a műsorban azt mondta, hogy a szakmai protokollok alapján mindenhol azonos minőségű kezelést kellene kapniuk a betegeknek, ám a kórházak egyedi gazdasági helyzetétől függ, hogy a kisegítő terápiákat milyen színvonalon tudják a betegeiknek biztosítani.

Székely Tamás korábbi egészségügyi miniszter megjegyezte, hogy míg 2009-ben 362 milliárdot fordított a társadalombiztosítás a gyógyszerkasszára, idén mintegy 80 milliárddal kevesebbet, 280 milliárdot. „Egyértelmű, hogy kevesebből nem lehet többféle gyógyszert finanszírozni” – tette hozzá.   

OEP: Bocs, bonyolult volt a rendszer

Az OEP a műsornak küldött nyilatkozatában azt írta: a hazai gyógyszerár-támogatási szisztéma talán Európa legbonyolultabb és legellentmondásosabb támogatási rendszere volt, amely ennek köszönhetően nagyon sok ésszerűtlen kiadást okozott az államnak. „Most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak a felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel.  Mindeközben a lehető legtöbb betegnek biztosítja a magas színvonalú ellátást” – indokolták azt, hogy miért csökkentették a gyógyszerkiadásokat.

A WHO adatai szerint daganatos megbetegedések területén Magyarország negatív csúcstartó: 100 ezer főből 235-en halnak meg évente, arányaiban többen, mint Európában. Hatalmas különbség van az egyes országok között a daganatos betegségek előfordulási gyakoriságában is, de abban is, milyen arányban vezetnek végül halálesethez. A fejlett országban a daganatos beteg túlélési esélyei magasabbak, mint Magyarországon. A különbség Nyugat-Európa és Közép-Kelet Európa között is legalább 1,5-1,8-szoros – derült ki az ATV műsorából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik