Belföld

A hideg miatt hamarabb zárt a nagyfai menekülttábor

A tervezettnél egy hónappal hamarabb zárták be a nagyfai, menekülteket befogadó állomást.

Szeptember 18-án bezárt a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai telepén a nyáron, az illegális bevándorlók számára létrehozott ideiglenes Befogadó Állomás nyilatkozta a Szeged24-nek Daragó Réka szóvivő.

A mintegy 300 főt befogadó állomáson őrzött sátortábort alakítottak ki, és  a csak néhány napra helyezték el a déli határon feltartóztatott migránsokat. Kizárólag férfiakat szállásoltak itt el, akiket aztán néhány napon belül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal más szállásaira irányítottak át.

A Magyar Helsinki Bizottság több alkalommal is ellenőrizte a tábort.  Megállapította, hogy a tábor területén a körülményekhez képest jó hangulat uralkodik,  a bolt a szokásos valutaárfolyamokkal és árakkal, a szabályokat betartva működik. Rendelkezésre állnak a megfelelő ruhaneműk is, amiket a menekültek kaphatnak meg, és a rovarirtások is tevszerűen zajlanak. Szabó Máté ombudsman ellenőrzései azonban a sátortábor üzemeltetésében több kifogásolni valót is találtak.

Lázár János parlamenti képviselő, miniszterelnökséget vezető államtitkár  a napokban vetette fel,  nem tartja igazságosnak, hogy menekülttáborokat csak a keleti országrészben létesítenek. Ezért azt javasolja, új menekülttáborokat nyugat-dunántúli elegáns és kényelmes városokba telepítsenek a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik