Belföld

Tasó: Tasó, tényleg te mondtad?

"Önök először ütnek, aztán kérdeznek" - szólt hétfői napirendelőttijében a fideszeseknek az LMP-s Szél Bernadett. "Csak téged" - jött a válasz. Szél szerint a kormánypárti Tasó László szólt be neki, s ezt a Facebookon is posztolta. Tasót kérdeztük.

Tetszenek önnek az LMP-s csajok?

Miből gondolja?

Múltkoriban lekisanyámozta Szabó Tímeát, most meg Szél Bernadettnek szólt be egyet. Szinte várja az ember, mikor cibálja meg valamelyik zöldnő copfját.

Nem én szóltam be Szél Bernadettnek. Innen induljunk ki. Ertsey Katalin hazudott, rágalmazott, fel fogom jelenteni.

Tasó vs Szél Bernadett
Fotók: MTI

Hát akkor ki tette?

Nem tudom.

Elhangzott egyáltalán, hogy „csak téged” ütünk?

Valamit mondhattak, mert nagy kiabálás támadt. Én éppen dolgoztam, a gépemen írtam, mint általában szoktam a Parlamentben, miközben az interpellációkat hallgatom. Nem én voltam. Most nem én voltam. Most nem én szóltam be.

Hogyan orvosolható ez a kínos helyzet?

És az hogyan orvosolható, hogy valaki simán megrágalmaz valakit? Mindenki leírta, s engem meg se kérdeztek. Ez elegáns?

Most kérdezzük.

Nagyon bosszantó ez az egész. Sajnos Ertsey Katalinnal nem vagyunk igazán jó kollegiális kapcsolatban, valamiért. De térjünk vissza kicsit a szabótímeás esetre.

A kisanyámozásra?

Arra. Azon senki nem gondolkodott el, miért nem Szabó Tímea tett bejelentést abban az ügyben?

Miért, ki tett bejelentést?

Ertsey Katalin! Ő hívott össze sajtótájékoztatót.

Miért ő? És miért baj ez?

Mert Szabó Tímea a kisanyámozás előtt beszólt nekem. Én meg csak válaszoltam neki. Igaz, nem voltam elegáns. De csak visszaszóltam.

Mit mondott önnek Szabó Tímea?

Lebunkózott.

Miért bunkózta le?

Na, akkor menjünk vissza. Azt követően történt a szóváltás, hogy Arnóth Sándor barátom, képviselőtársam meghalt. Hétfői nap volt, éppen megemlékezést tartott az Országgyűlés levezető elnöke. Nekem személyes jó barátom volt Sándor, az Isten nyugosztalja. Ahogy elhangzott a megemlékezés az elnök úr szájából, Jávor Benedek állt föl, és azon nyomban elkezdte teli szájjal fröcskölve szidni a kormányt. Ami alaphelyzetben szokványos, hallottunk már ilyet, de én még a tragédia hatása alatt voltam, és akkor odaszóltam valami szokványosat, hogy „mit dumálsz már, ülj már le”, valami szurkapiszka volt, nem igazán parlamenti műfaj ez, inkább ilyen kis egymás közötti beszólás. Erre szólt a Tímea, hogy „muszáj neked mindenbe belepofáznod?”, és közben, ahogy elfordult, hozzátette, hogy „te bunkó”. Tanúsítja többek között a mellettem ülő Bácskai János, meg még legalább ketten, hogy erre szóltam be neki. Ami tényleg nem volt elegáns. De úgy gondolta a Tímea is, hogy belefér. Az egészet nem a közönségnek szántuk, sima egymás közötti torzsalkodás volt. Ertsey Katalin meg rárepült a témára. Nem is értem, mi a baja. Senki nem bántja, illedelmesen beszélek róla, egyébként meg, ahogy ő beszél, például az idősebbekről! Nem egyszer a kereszténydemokrata Rubovszky Györgyről is!

Fotó: MTI / Kovács Attila

Hogyan beszél?

Csúnyán. Nem idézem, mert csúnya… Há betűvel kezdődik, u betűvel folytatódik.

Hával kezdődik, u-val folytatódik? Hulye?

Nem. Idős emberekre mondják, általában.

Mi a harmadik betű?

Gyé.

És os a vége?

Igen. Nem egy alkalommal mondta! És amilyen csúnyán beszél egyébként is a férfiakról! Meg ahogy minősíti a férfiakat! Az vérlázító. Nem is értem, miért csodálkozik, amikor néha-néha mások is szólnak neki.

Egy ilyen hugyos után ki kell állni ellensajtótájékoztatni, nem?

Nem nekem szólt, meg nem az én stílusom az ilyen. Őszintén szólva, azt gondolom, hogy alkalmanként az indulatok az ember rosszabbik énjét hozzák ki. Nem mondom azt senkire, hogy alapvetően rossz ember, rájuk se mondom azt, hogy rossz szándékúak, csak mint oly sokan mások, az indulattól vezérelten időnként elengedik a nyelvüket. Nem helyes, nem szép, de szerintem ez a világ minden parlamentjeiben megesik. Egyszer meg kellene kérdezni a padsorokban ülő fideszes férfiakat, hogyan beszél róluk például az Ertsey Katalin, hogyan minősíti a hozzászólásaikat. Meg kellene kérdezni! De csak az a hír, amiről Ertsey Katalin tart sajtótájékoztatót.

Most majd ön is tarthat. És be is perelheti rágalmazásért.

Mert berágtam rá… Jó volt benne valami, de nem én mondtam. Szél Bernadett hergelte magát meg a hallgatóságát is a beszédében, elég kemény leányzó ebben a tekintetben. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor reagálnak rá, és nem azért, mert nő, hanem a mondanivalóval, a stílussal kapcsolatban. Értem, hogy a férfiaknak kellene nagyobb toleranciával lenni ezekben az esetekben is, elegánsabban viselkedni még akkor is, ha nem nagyon érdemli meg a másik oldalon a partner. Ettől függetlenül világosan látszik a provokáció is. Csendes, halk szavakkal olyanokat vágnak a fejünkhöz…

Miket kénytelenek elviselni még a fideszes férfiak a bunkózáson meg a hugyosozáson kívül?

Nem akarom… Megy a szenilis. Meg az idióta. Meg a hülye, a nyomorult, a lelki sebesült. Olyanokat mondanak… Látja, maga is nevet rajta!

Nehezen bírom.

Igen, az ember inkább elneveti, kínjában, mérgében… És most nem akarom még a DK-s Vadai Ágnest is idecitálni.

Ő is erős ebben a férficséplő műfajban?

Hajaj. Ő sem gyenge, így mondom… De persze mindenki jó szándékú, mindenki jót akar, csak másként közelíti meg. Talán még a vehemencia is belefér, csak érdekes módon mindig a fideszes fiúk vannak porondon, sosem az LMP-s lányok. Csak bennünket citálnak mindig a vágóhídra, csak bennünket ostoroznak minden szóért. Pedig, ha mi is rohangálnánk, mint az iskolás gyerekek minden szóért, hogy ezt mondták ránk, gyorsan írjuk fel, akkor…

Sokat tett a Fidesz macsópárt imidzsért.

Ki mondja ezt?

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Most éppen én. Orbán Viktor pár hónapja egy pincebulin énekelte vidáman, hogy a fehérvári huszárok „sok kislányt megháááágtak”. Varga képviselő szerint meg akkor demokráciázzanak a nők, ha már „szültek négy-öt gyereket”. Ön kisanyámozott, m a meg egy egyelőre ismeretlen fideszes kiabálta a Széll Bernadettnek, hogy „csak téged” ütünk, sorolhatnám.

Mi a baj azzal a népdallal?

A fehérvári huszárossal?

A magyar népdallal van baj? Az egy magyar népdal, nem?

Úgy szól az eredeti szöveg, hogy „megháááágtak”?

Én már hallottam azt a verziót is.

Az a pajzán átköltés. Ami kocsmában, cimbik közt biztos menő. Egy miniszterelnöktől és a barátaitól eleve a Facebookra szánt videón viszont elég kínos.

Ezek ártatlan dolgok, senkit nem bántanak… Persze, hülyeség is, de hallottam már máshol is… De már engedelmet, azt ne mondja senki, rólam sem – bár az LMP-sek Tahónak írják a nevemet a Facebookon, hiszen csak egy betű különbség a Tasóhoz képest -, hogy illetlenül bánok a nőkkel.

Hogyan bánik a nőkkel Tasó László?

Ha megkérdeznék a női nemet, a Hajdú-Bihar megyeieket, vagy éppen Nyíradony városomat, igen, kérdezzék csak meg a térségben élő néhány tízezer embert, lehet, hogy más véleményt adnának rólam.

Ön a nők nagy barátja tisztelője, hódolója, egy Grál lovag?

Kérdezzék csak meg az embereket, véletlenszerűen. Telefonon hívják fel őket, bárkit! Ne én mondjam! Az kerekebb képet adna, mint így Budapesten járva, kelve, amikor még a viccekre is figyelnie kell az embernek, mert a viccekből és egy népdalból is könnyen céltáblába kerülhet az ember… A sajtóra is haragszom, mielőtt megírják, Szél Bernadett mit tett ki a közösségi oldalra, meg kellett volna kérdezni, hogy „Tasó, tényleg te mondtad?”

Meglesz az igazi tettes? Benne lesz az ülésről készült jegyzőkönyvben?

Benne kell legyen. Legalábbis akkor, ha azonosíthatóan mondta be valaki. De akkor nagyon konkrétnak kell lenni.

Ha nincs benne, és ön perel, nyerni fog, hiszen Széll nem tudja majd igazolni az állítását.

Egy biztos: én bármikor igazolom, hogy ilyet nem mondtam.

Szél Bernadett azt üzeni Tasónak: ha nem ő szólt be, nevezze meg az „elkövetőt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik