Belföld

Sokan fegyverkezve mennének a Parlamentbe

parlament külső (országház, )
parlament külső (országház, )

A Házőrség naponta 8-10, fegyverként is használható veszélyes eszközt koboz el a Parlamentbe látogatóktól – írja a Blikk.

A lap az Országgyűlés Sajtóhivatalától megtudta, eddig 1795 alkalommal helyeztek letétbe olyan jogszerűen birtokolt, de veszélyesnek minősülő tárgyat, amelyet a biztonságtechnikai átvizsgálásnál találtak meg. Bukkantak már boxerre, elektromos sokkolóra, könnygázszóró palackra, illetve olyan szúró- vagy vágóeszközökre, amelyek pengéje a 8 centit meghaladja.

A kisebb bicskák, ollók miatt nem kell aggódni, ezeket a látogatók jogosan tartják maguknál, az őrség csak ideiglenesen kobozza el, távozáskor visszaadja. A különösen veszélyes tárgyak miatt azonban szabálysértési eljárást kell kezdeményezni, és a tulajdonos 50 ezer forintos bírságot is kaphat. Idén eddig 20 ilyen eset volt. Tarjányi Péter biztonsági szakértő szerint az óvatosság indokolt, hiszen egy kis kést is lehet fegyverként használni, állami intézményekben pedig senki ne sétálgasson szúró- vagy vágóeszközökkel.


Fotó: Kummer János

Veszélyes tárgyakkal nem csak a kapuknál találkoznak az őrök. Két „poros” levél is érkezett idén. Ezeket a katasztrófavédelem munkatársai vitték el. A levélátvevőben hét gyanús küldemény miatt intézkedtek. Azt nem tudni, mi lett a csomagok sorsa. A tűzoltók kétszer mentettek liftből utasokat, tizenegyszer tüzet oltottak vagy más káreseményeknél intézkedtek A sajtóhivatal azt írta a Blikknek, hogy a mentőket 12-szer riasztották a látogatók rosszulléte miatt. „A mentők kiérkezéséig a díszelgési feladatokat ellátó kollégák nyújtottak elsősegélyt.”

Az LMP kapott fehér port

A pártnak címzett, feladó nélküli küldeményt Schiffer András asszisztense bontotta ki a képviselői irodaházban, az Országgyűlési Őrség a küldeményt elküldte bevizsgálásra. Fehér port tartalmazó levelet kapott az LMP. A pártnak címzett, feladó nélküli küldeményt Schiffer András asszisztense bontotta ki a képviselői irodaházban – közölte Szél Bernadett, a párt társelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik