Belföld

Kutatók éjszakája Zalaegerszegen és Keszthelyen

kutatok(210x140)(2).jpg (kutatók, labor, számítógép, usa, innováció,)
kutatok(210x140)(2).jpg (kutatók, labor, számítógép, usa, innováció,)

Zalaegerszegen a környezetvédelem és az egészségmegőrzés lesz a központi téma pénteken a Kutatók éjszakáján, a Balaton fővárosában pedig többek közt a Keszthelyi-hegység tájarculat-változására kaphatnak tudományos magyarázatot az érdeklődők.

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a Technológiai Centrummal és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal közösen rendeznek programokat. A megyeszékhelyen ingyenes buszjáratokat is indítanak, így az érdeklődők több helyszínre is eljuthatnak a Kutatók éjszakáján – közölte Kustánné Fitos Amália szervező, a dékáni hivatal vezetője.

A Technológiai Centrumban a robottechnikával ismerkedhetnek meg az érdeklők, a Pécsi Tudományegyetem Egészségségtudományi Kar képzési központjában pedig a fizikai- és a lelki egészség köré építették fel a programokat. A látogatóknak bemutatják a biomechanikai labort, és elsősegély-demonstrációt is tartanak.

Az egészségtudományi kar oktatói a Gasparich úti infócentrumban interaktív előadások keretében számolnak be a kutatási eredményekről. A látogatók részt vehetnek vércukormérésen, lesz ételbemutató és étkezési tanácsadás.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karának Zalaegerszegi Intézete Mérlegen az egészség, avagy költségek és haszon című előadással kapcsolódik a témakörhöz.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatói a hétköznapi életben is hasznosítható fizikai, kémiai kísérleteket mutatnak be. A zöld kampuszon lehetőség lesz kincskeresésre is. A programsorozat a késő esti órákban színházi előadással zárul: a Hevesi Sándor Színház társulata Gianina Carbunariu román rendezőnő Kebab című színművét mutatja be.

Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán Éjjel-nappal Georgikon címmel zajlanak a késő estig tartó programok szeptember 27-én. A Balaton-parti városban Dublecz Károly egyetemi tanár Tévhitek és szélsőségek a lakosság táplálkozásában című előadásában is szó esik majd az egészségről – közölte a dékáni titkárság.

Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese a tájarculat változásáról beszél, és tudományos választ ad arra a kérdésre, hogy a fekete fenyő pusztulása után vajon összeomlás vagy felfrissülés várható a Keszthelyi-hegységben.

A programokat vadászkürt-, trófea- és vadászfegyver-, valamint ásvány- és talajbemutató teszi látványosabbá Keszthelyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik